Vær smart – tenk langsiktig!


planlegging av baderom
Foto: Adobe Stock

Den forventede levetiden på et helt nytt bad er beregnet til å være omtrent 25 år. Det samme gjelder dersom du totalrehabiliterer et allerede eksisterende, da regnes rommet i praksis som nytt.

Å bygge/rehabilitere bad er kostbart, men på den annen side er det en investering med langtidseffekt.

Badet er ikke bare et dyrt rom. Det er også et rom der det ikke nødvendigvis er så enkelt å få gjort større endringer i ettertid uten at det fører med seg mye ekstra arbeid og store utgifter.

Derfor er det smart å tenke langsiktig allerede når du planlegger prosjektet.

Vil de ønskene og behovene du har i dag være like aktuelle noen år fram i tid, eller kan det forventes at både motebildet og egen livssituasjon ser helt annerledes ut – om la oss si 15-20 år?

Når det gjelder valg av overflatematerialer, farger og interiør, vil det bestandig være klokt å velge mest mulig varige og tidløse produkter, og ikke nødvendig kaste seg over det som er mest trendy akkurat her og nå. Ulempen med trender er at de er i stadig endring, og selv om det har vist seg at akkurat baderoms-trendene svinger litt saktere enn det som er tilfelle på en del andre områder, så er slike ting lurt å være bevisst på. Videre bør du alltid bare benytte produkter som er godkjent for bruk i våtrom og er av god kvalitet.

Hvor du befinner deg i livet aldersmessig, er også noe du bør ta med i betraktningen.

Spesielt dersom du begynner å bli “godt voksen”, er det verdt å ha i tankene at du en vakker dag kan komme til å få god nytte av å ha et bad som er tilrettelagt for en mer krevende tilværelse enn det som er tilfelle i dag.

Selv om du fortsatt er sprek og spretten – og ikke nødvendigvis liker tanken på mulig framtidig skrøpelighet spesielt godt heller, er det ikke desto mindre klokt å være føre var på dette området.

Tenk tilgjengelighet, tilstrekkelig plass og mulighet for tilrettelegging for funksjonelle hjelpemidler.

Med et godt tilrettelagt bad kan du i mange tilfeller bli boende hjemme lenger, selv om helsa skulle begynne å skrante.

En annen ting som er smart med tanke på framtiden, er å sørge for å få på plass tilstrekkelig antall med strømuttak.

Et eksempel på et produkt som stadig øker i popularitet og blir mer og mer vanlig i norske hjem, er dusjtoaletter.

Selv om du kanskje ikke føler deg helt klar for et sånt toalett selv i dag, vil det være fornuftig å legge til rette for det, sånn at du har muligheten til å kunne ombestemme deg en gang i framtiden uten at det vil medføre masse ekstra arbeid og store utgifter. Det er veldig rimelig å be elektrikeren om å få satt opp en kontakt ved siden av toalettet mens han/ hun allerede er i gang med el-installasjonen på det nye badet, i forhold til å skulle få gjort det ved en senere anledning.

Det samme gjelder for andre steder i rommet der det før eller siden kan bli behov for – eller ønskelig med installasjoner som krever strøm, som for eksempel en hev-senk servant eller andre ting.

Dersom du planlegger å utstyre det nye badet med badekar, bør du også være bevisst på plasseringen av sluket. Dette er lurt med hensyn til at det kanskje kommer en dag da det blir aktuelt å bytte ut badekaret til fordel for en dusjløsning, enten fordi du har blitt for gammel og skrøpelig til å komme deg oppi og ut av det – eller av andre årsaker.

Selv om badekaret er flyttbart, så er nemlig ikke sluket det!

Å tenke langsiktig når du planlegger hvordan det nye badet ditt skal være, er ikke bare god butikk med tanke på egne interesser og behov for framtiden, men vil også være en smart investering dersom du kanskje skal selge boligen en vakker dag. Har du et bad hvor alt er tilrettelagt for at det kan gjøres enkle forandringer uten store ekstrakostnader, gjør dette boligen din langt mer aktuell og attraktiv for en mye større gruppe potensielle kjøpere.

Lykke til!

Categories: Oppussing, UkategorisertTags: , , , , ,

Leave a Reply

%d bloggers like this: