Hvordan velger du riktige håndverkere?


Foto: Adobe stock

Vi har akkurat startet på et splitter nytt år, med blanke ark og nye muligheter. Og ja, det vil sikkert kunne komme til å dukke opp en og annen umulighet også, for det vil alltid være sånn at det ikke er alt det som skjer rundt oss vi har full kontroll over.

Heldigvis fins det likevel også mye vi kan styre i riktig retning helt på egen hånd.

Er et av nyttårsforsettene dine å få gjort noe med badet i løpet av året som kommer, kan du for eksempel i stor grad selv sørge for at sluttresultatet kommer til å svare til forventningene.

Det handler i grunnen mest om å sikre seg hjelp fra de riktige folka til å få gjennomført prosjektet.

Å pusse opp eller rehabilitere bad er dyrt. Desto viktigere er det at jobben blir skikkelig utført. Og til det trengs det dyktige fagfolk.

Derfor bør du koste på deg å være kresen ved valg av håndverkere. Det vil alltid være en god investering som kan spare deg for mye unødvendig trøbbel i framtiden.

Enten du skal ha bygget et helt nytt bad, ha rehabilitert eller bare pusset opp det du allerede har – her er en liten sjekkliste over ting det kan være smart å finne ut av på forhånd for å kunne ta de riktige valgene:

Seriøsitet
Sørg bestandig for å benytte deg av seriøse håndverkere som har det forretningsmessige på stell.

Å benytte seg av svart arbeidskraft er ikke bare ulovlig, men kan også føre til langt mer trøbbel enn du kunne ha forestilt deg i dine villeste drømmer!

Alle som driver en seriøs bedrift her i landet vil være registrert i Brønnøysundregisteret, og skulle du være i tvil om den eller de du har i søkelyset har rent mel i posen, er det en smal sak å sjekke vedkommende på: brreg.no

Dyktige fagfolk legger også igjen spor etter seg i form av gode referanser, så forhør deg rundt og dra fordel av andres erfaringer.

Kompetanse
Fordi badet er et uhyre sårbart rom i forhold til problemer og skader som kan oppstå, er det særdeles viktig at alt av arbeidet der blir riktig utført, og dette krever tilstrekkelig kunnskap. Du bør aldri slippe noen løs på badet ditt uten at de er kvalifisert for oppgaven, men sørge for å benytte håndverkere som har kompetansen på plass.

Svært mange av de profesjonelle håndverksbedriftene vil være tilknyttet en eller flere merkeordninger, som Godkjent våtromsbedrift, Mesterbrev og/eller Sentral godkjenning. Dette er alt sammen kvalitetsstempler som forteller deg som kunde at du har med en seriøs aktør med lang erfaring og mye faglig tyngde å gjøre. Hver av disse merkeordningene er svært attraktivt for en bedrift å ha på plass, og dermed hender det ofte at de kan bli misbrukt, så foreta gjerne en sikkerhetssjekk her også.

Alle som er Godkjent våtromsbedrift finner du på ffv.no

Samtlige mesterbedrifter finner du på mesterbrev.no

De som har sentral godkjenning finner du på dibk.no

Produktkunnskap
Som en del av kompetansen hører også god produktkunnskap med. Bad og våtrom er rom hvor det stilles spesielle krav til det aller meste – fra malingssystemer til servantbatterier, og det er derfor viktig at håndverkerne har nødvendig kunnskap om de materialene og produktene som er egnet for bruk der.

Økonomi
Du tenker kanskje at det er din egen økonomi som er det mest interessante i forhold til et bygge- eller oppussingsprosjekt. Likevel er det verdifullt å ha en viss kjennskap til den økonomiske situasjonen til dem du bruker til jobben også. Skulle den eller de du har ansatt til å gjøre en større jobb på boligen din plutselig finne på å gå konkurs midtveis i prosessen, risikerer du å bli sittende igjen med skjegget i postkassa og tape alt du har investert i prosjektet.

Det fins flere gratistjenester på nettet hvor du kan skaffe deg oversikt over de viktigste opplysningene om regnskapet til de ulike bedriftene.

Tilgjengelighet
Sjekk at bedriften/håndverkeren har en besøksadresse og tilstrekkelig kontaktinformasjon tilgjengelig, sånn at det er mulig å få tak i vedkommende – også dersom det skulle bli behov for det i framtiden.

Samarbeidsevne
Fordi Baderomsbygging er et prosjekt som på det meste involverer i alt fem forskjellige håndverksfag, kreves det veldig mye organisering og erfaring for å få god flyt i arbeidet. Dersom du velger å ansette alle håndverkerne enkeltvis blir dette din oppgave, og det kan vise seg å være et tidkrevende og komplisert puslespill å få alle brikkene til å falle på plass.

Å sette bort jobben til en såkalt totalentreprenør vil i de fleste tilfeller derfor være en langt bedre ide. Da får du bare en bedrift å forholde deg til, som selv skaffer til veie alle de håndverkerne som er nødvendig , koordinerer arbeidet og har hele ansvaret – sånn at du slipper. Med håndverkere som er vant til å jobbe i team, vil hele prosjektet dermed kunne gjennomføres langt mer knirkefritt og effektivt.

Avtaler/ kontrakter
Når du har valgt håndverker/e til jobben, er det viktig å få på plass en skriftlig avtale/ kontrakt før arbeidet påbegynnes. Da vil du stå mye sterkere dersom det på et eller annet tidspunkt skulle oppstå konflikter.

På Husbankens eller Forbrukerrådets internettsider kan du finne standardkontrakter som er godkjent av forbrukermyndigheter.

Sørg for å avtalefeste bruk av Byggebransjens våtromsnorm(BVN).

Avslutningsvis er det verdt å huske at virkelig gode håndverkere bestandig vil være attraktive og derfor ofte kan ha travle dager.

Selv om du klør i fingrene etter å komme i gang med oppussings-prosjektet ditt, så kan det likevel være lurt å smøre seg med litt tålmodighet dersom det skulle vise seg å bli nødvendig. Det vil være langt bedre butikk for deg å vente en stund på de beste framfor å ta til takke med noen som kanskje kan være raskere på plass, men er av mer tvilsom karakter.

Benytter du seriøse aktører vil du være sikret både garantier og reklamasjonsrett – og et bad du kan ha glede av i mange år framover.

Lykke til!

Categories: UkategorisertTags: , , , , , , ,

Leave a Reply

%d bloggers like this: