Når livet er best ute


Foto: Adobe Stock

Drømmer du om å flytte badet ut i hagen sommer? Om å kunne senke skuldrene i en sprudlende jacuzzi og virkelig nyte de lyse, fine sommerkveldene under åpen himmel, i hagen eller på terrassen. I ro og fred – eller sammen med gode venner?

Eller kanskje bikker drømmen mer i retning av noe litt mer villmarkspreget – som en vedfyrt badestamp, med lyden av knitrende flammer som en ekstra stemningsskaper i bakgrunnen?

Uansett hva du måtte se på som den ultimate utendørs badeopplevelsen, det være seg i hagen eller på hytta, er mulighetene absolutt til stede for å sette drømmen ut i livet – hvis du har plass og noen kroner til overs.

Vi har kikket litt på noen av de ulike alternativene som fins på markedet – og på hva det kan være viktig å være klar over og å tenke gjennom før du eventuelt realiserer de våte drømmene dine.

Boblebad, jacuzzi, spabad, massasjebad …

Kjært barn har mange navn, og begrepene brukes ofte litt om hverandre uansett hva det er vi har med å gjøre.

Det kan likevel være greit å være klar over at det er en viss forskjell på et såkalt massajebad og et boblebad.

I et massasjebad er hvert sete vanligvis utstyrt med flere massasjedyser som masserer musklene og gir god punktmassasje. Antall dyser kan variere fra modell til modell, og enkelte modeller leveres med både luft- og vannmassasje.

Et boblebad er i realiteten et badekar med integrerte luftdyser. Disse dysene blåser stråler av luft i vannet. Dermed vil også dette karet gi deg behagelig og velgjørende massasje, men på en mer indirekte måte enn et massasjebad.

Hva ønsker du – og hva trenger du?

Det er verdt å tenke gjennom hvilke behov du ønsker at et massasjebad/boblebad skal dekke, og også på hvor mange det vil være som kommer til å bruke det til vanlig.

Det mangler overhodet ikke på valgmuligheter, og den som har lyst kan også velge og vrake blant allskens ekstrautstyr, som appstyring, fancy LED- belysning, flytende isbøtter til oppbevaring av drikkevarer, osv. osv.

Med mindre det er full gutta-stemning i jacuzzien hver helg du er ute etter, har du imidlertid kanskje ikke nødvendigvis behov for den største plaskedammen med det mest avanserte utstyret?

Kanskje ønsker du bare et sted å finne roen? Kanskje kan du klare deg like fint med en av de mindre, enklere modellene, med akkurat nok plass til den aller nærmeste kohorten?

Plassering

Hvor det er mest hensiktsmessig å plasserer jacuzzien er også noe du må ta stilling til.

Vil du ha finest mulig utsikt? Hva med skjerming for naboer eller trafikk? Du bør også passe på at den står i le for vinden.

Husk at regler i plan og bygningsloven og annet lovverk kan påvirke plasseringen, så sett deg inn i gjeldende lover og regler.

For de fleste vil naturlig nok terrassen være det mest idelle plasseringen.

Ikke bare er det praktisk med tanke på nærhet til huset, men det vil også forenkle arbeidet med blant annet strømtilkobling.

Enten du ønsker å ha det nedsenket eller stående på gulvet, må overflaten det plasseres på være vannrett og jevn, og kunne tåle en vekt på 500 kg pr m2. Det er også viktig å sørge for at det vil være mulig å komme til å få utført nødvendige service- og vedlikeholdsoppgaver.

Praktiske hensyn

Fordi vann og strøm er en veldig dårlig kombinasjon, skal

strøminstallasjonen til massasjebad/boblebad alltid gjøres av en autorisert elektriker. Man må ha fast strømtilkobling fra sikringsskapet og det er påkrevd med jordfeilbryter.

Videre må du tenke på at et massasjebad/ boblebad inneholder ikke så rent lite vann som bør kunne håndteres på en smart måte. Fordi karet fylles med hageslangen trenger man ikke å tenke på vanntilkobling, men vannet må byttes ut av og til. Det er viktig å sørge for god nok drenering, slik at vannet ledes vekk og ikke blir liggende i dammer rundt karet eller inntil husveggen.

Badestamp

Ønsker du et rimeligere alternativ til massasjebad/boblebad, kan det kanskje være verdt å vurdere en badestamp i stedet.

En badestamp er i sin enkleste form i grunnen bare en stor balje – med plass til en eller flere folk oppi, og prismessig kan du komme relativt rimelig ut dersom du går for en stamp av det enkle slaget.

Også her fins det imidlertid en rekke ulike modeller å velge og vrake blant, fra det enkleste enkle til det mer luksuriøse, og er du glad i bobler – så fins det selvsagt en stamp for deg også!

Badestamper fås både i tre, plast og glassfiber, og oppvarmingen foregår stort sett enten med strøm, gass eller ved.

En vedfyrt badestamp kan særlig være et fint alternativ for deg som ikke har innlagt strøm på hytta – eller som rett og slett bare ønsker å ta en pause fra teknologien og fyre på “gamlemåten” – med all den sjarmen som følger med.

Vedfyrt badestamp
Foto: Anne-S. Tjerbo

Sikkerhet

Uansett hva slags utendørs badeinnretning du måtte velge å gå til anskaffelse av, så er det viktig å være klar over at du alltid er pliktig til å sørge for å sikre den, slik at hverken barn, dyr eller andre risikerer å plumpe oppi den å drukne.

Enten du går all in for full luksus eller velger en enklere løsning, bør du alltid sørge for å velge en seriøs forhandlerer når du skal kjøpe et produkt som du tross alt skal kunne ha glede og nytte av i mange år framover. De som jobber med det til daglig sitter på masse kunnskap og kan gi deg verdifulle tips og råd med på veien.

Helt til slutt:

Til deg som ikke har midler eller muligheter til å gå til anskaffelse av hverken massasjebad eller stamp, men likevel drømmer om eget ute-spa: Husk at du faktisk kan komme ganske langt med et gammelt badekar og noen bøtter med vann også …

Lykke til, og riktig god badesommer!

Categories: Ukategorisert

Leave a Reply

%d bloggers like this: