Gode råd er ikke dyre


Foto: Adobe Stock

I tilfelle du har tenkt å bruke feriepenger og fritid på å få pusset opp badet i sommer, ønsker vi å sende med deg noen gode råd på veien som det vil være lurt å forholde seg til når du skal velge håndverkere til å utføre arbeidet.
Vi kaller det for “Fagrådet for våtroms ti bud”, og selv om det ikke er forbudt å bryte noen av budene, så vil det kunne spare deg som kunde for mye ekstra klabb og babb både i løpet av oppussingsprosessen og etterpå hvis du følger dem.

1. Sjekk referanser

Hent alltid inn referanser fra tidligere kunder. Dyktige våtromsentreprenører er ikke redd for at referansene sjekkes. Dersom du benytter uorganisert bedrift, sjekk også bedriften i Brønnøysundregisteret. Sjekk om bedriften har et telefonnummer og en forretningsadresse du kan nå vedkommende på. Det er viktig at du også får tak i firmaet i fremtiden.

2. Beskriv arbeidsomfang og kvaliteter

Det anbefales å lage en skriftlig redegjørelse for det arbeidet som ønskes utført, om nødvendig også befaring før utarbeidelse av pristilbud. Henvis her til at arbeidet skal utføres etter Byggebransjens våtromsnorm.

3. Be om skriftlig tilbud

Ved alle oppdrag hvor arbeidsomfanget er kjent anbefales det å innhente skriftlig pristilbud. Som et minimum må tilbudet inneholde pris, oppdragsbeskrivelse, tidsramme og beskrivelse av kompetanse i utførende bedrift.

4. Skriv avtale

Det er viktig at du inngår en skriftlig avtale/standardkontrakt med håndverkeren før arbeidene starter. En god kontrakt forhindrer tvister i etterkant. Det er utarbeidet flere standardkontrakter som er godkjent av forbrukermyndigheter. Standardkontrakter mellom forbruker og profesjonell finnes på Husbankens eller Forbrukerrådets internettsider.
Det er viktig at du avtalefester bruken av Byggebransjens våtromsnorm.

5. Avtal tilleggsarbeider skriftlig

Viser det seg at det er behov for tilleggsarbeider eller endringer underveis, skal håndverker kontakte deg. Ved endringer eller tilleggsarbeider av oppdraget underveis, skal det skrives særskilt avtale om dette hvor pris, tillegg, fradrag, tid etc. kommer tydelig fram.

6. Avslutt oppdraget formelt

Det anbefales befaring før overdragelsen av våtrommet. Eventuelle reklamasjonsarbeider utføres i henhold til avtalte tidsfrister og før endelig sluttoppgjør. Holdes det tilbake et beløp for feil eller mangler som ikke er rettet opp, skal beløpet stå i forhold til verdien av disse arbeidene.

7. Vær nøye med å få dokumentasjon på badet ved overlevering

Dokumentasjon er nødvendig for å utføre riktig vedlikehold, og viktig ved et eventuelt eierskifte eller som dokumentasjon ved verdifastsetting.

8. Tenk igjennom konsekvensene av egeninnsats og selvlevert utstyr

Egeninnsats og selvlevert utstyr forkludrer lett ansvarsforholdet i en avtale.

9. Om du velger å innhente tilbud på internett, bruk punktene ovenfor likevel

Systemer for innhenting av tilbud leveres av mange. Vær nøye med å stille krav til de som legger inn pris. Slike krav kan være Godkjent våtromsbedrift og at badet skal bygges etter Byggebransjens våtromsnorm.

10. Har det gått galt?

Kontakt Godkjent våtromsbedrift innen takst, du finner også dette under «finn Godkjent våtromsbedrift».

Dersom du ønsker flere gode tips og råd fra Fagrådet for våtrom, -sjekk gjerne ut hjemmesiden deres, ffv.no

Lykke til!

Categories: Ukategorisert

Leave a Reply

%d bloggers like this: