Hipp hurra for rørlegger’n!


Noen har finere rørtang enn andre…
Foto: Anne-Sofie Tjerbo

Du vet det kanskje ikke, og det er ikke nødvendigvis sikkert at alle rørleggere er klar over det heller, men i dag, 11. mars er faktisk den internasjonale rørleggerdagen.

Det syns Badebloggen er verdt å markere, for vi liker å heie fram flinke fagfolk!

Vi heier på alle gode håndverkere som bidrar til at vi andre kan leve livene våre i trygg forvissning om at dersom det er noe som går i stykker, skal bygges, fikses eller repareres – så finnes det alltid noen der ute som kan ordne opp for oss.

Og i dag er det altså alle rørleggere vi ønsker å gi en ekstra klapp på skuldra.

For hvordan i alle dager skulle vi klart oss uten dem?

Når noe drypper der det ikke skal dryppe? Når vi stikk i strid med alle anbefalinger likevel har tatt sjansen på å tømme ribbefettet i do, og alt plutselig viser seg å tetne fullstendig, midt oppi julefreden – og vi er helt avhengig av en reddende engel? Eller dersom vi skal bygge nytt bad, nytt kjøkken eller vaskerom? Eller bare ha fikset et eller annet, hatt noen gode råd, eller lurer på om den gamle varmtvannsberederen fortsatt gjør jobben sin …?

Kort sagt – i alle situasjoner hvor det er vann, rør eller avløp involvert – er rørlegger’n gull verdt og helt nødvendig å ha.

Selv om det ikke er rørleggerfaget som har endt opp med tittelen “verdens eldste yrke”, så er det likevel ikke nødvendigvis så veldig langt unna at det er det, for det er tusenvis av år siden menneskeheten lærte å temme vannet ved å legge det i rør. De eldste rørene vi kjenner til ble lagd av brent leire og halm, mens det allerede i det gamle Egypt ble benyttet rør av kobber.

Siden den gangen har historien gått sin skjeve gang helt fram til i dag, med stadig nye oppfinnelser og forbedringer på rekke og rad opp gjennom århundrene.

I takt med utviklingen har også behovet for folk som kan faget økt. Nå er det dessverre ikke nødvendigvis bestandig sånn på alle områder at etterspørsel og tilbud går hånd i hånd.

Håndverksfagene har i lengre tid slitt med rekrutteringen her i landet, og vært på vikende front i forhold til andre, og kanskje mer attraktive yrker. Dette har ført til at både rørleggere og andre håndverkere etter hvert har begynt å bli mangelvare her til lands.

Et samfunn kan imidlertid ikke driftes av bare dataeksperter, reality-kjendiser, influencere, interiørkonsulenter, grafiske designere eller andre mer og mindre tidstypiske yrkestitler.

Vi trenger i aller høyeste grad de flinke guttene og jentene som kan gjøre et stykke praktisk arbeid også. I årene framover kommer vi til å trenge 4500 nye rørleggere.

Så kanskje vi burde bli flinkere til å vise at vi setter pris på dem?

Kanskje burde vi bli flinkere til å heie dem fram hver dag, sånn at vi fortsatt vil ha en skikkelig rørlegger å ringe til den dagen vi virkelig trenger det.

Det er ikke sånn at du kan kalle deg rørlegger bare du har ei rørtang og vet hva den skal brukes til.

For å kunne smykke seg med tittelen kreves det en solid utdannelse og mye fagkunnskap.

Utdanningen kan gjennomføres på ulike måter. Mange velger først å gå to år på skole og deretter to og et halvt år i lære hos en bedrift, men det er også mulig å gå kun et år på skolen og ha lenger tid som lærling, eller å gå rett ut som lærling etter ungdomsskolen.

Etter endt læretid tar man svenneprøven, og med svennebrevet på plass, har du offisielt fått tittelen rørlegger.

Å skulle ta svenneprøve i et fag vil alltid være nervepirrende nok i seg selv. Enkelte gjør det likevel under tøffere forhold enn det som er normalen – på en scene, i all offentlighet, med et varierende- og sikkert til tider nokså distraherende publikum til stede under hele prosessen.

En av dem var Sandra Eilertsen fra Sortland, som valgte å kombinere svenneprøven sin med et norgesmesterskap, da hun som eneste jente deltok i NM i rørleggerfaget for lærlinger på Bygg Reis Deg i 2019.

Sandra Eilertsen – en av fem dyktige finalister i rørlegger-NM i 2019.
Foto: Anne-sofie Tjerbo

Vi lar Sandra få stå som en flott representant for den kvinnelige andelen av norske rørleggere.

Som før nevnt trenger vi flere folk i faget, og ikke minst trengs det flere jenter.

Bare to prosent av alle rørleggere i Norge er kvinner, og både myndighetene og bransjen selv jobber derfor for å øke kvinneandelen i yrket.

I 2016 ble Ingeborg-nettverket etablert. Det er et forum og fellesskap for kvinner i rørbransjen, og bakgrunnen for nettverket er nettopp ønsket om å få med flere jenter, og å bidra til å hjelpe dem opp og fram i en bransje der gutta fortsatt er i stort flertall.

Hva Ingeborg har med saken å gjøre?

Ingeborg Markussen var Norges første kvinnelige rørlegger og rørleggermester. Hun var over femti år da hun tok svennebrevet i 1967, og deretter måtte hun kjempe en lang og hard kamp før hun fikk autorisasjon til å ta over rørleggerbedriften hun hadde drevet sammen med mannen sin til han døde. Ingeborg ledet firmaet til hun var nesten åtti år, og var med andre ord en foregangskvinne det står stor respekt av.

Gutt eller jente, mann eller kvinne – vi gratulerer alle rørleggere med dagen!

Categories: UkategorisertTags: , ,

Leave a Reply

%d bloggers like this: