Hvordan vil badet bli i framtiden?


Foto: Adobe Stock

I 1899 kom direktøren ved det amerikanske Patentkontoret, Charles H. Duell, i skade for å utale at “Alt som kan oppfinnes er oppfunnet”.

Det er all grunn til å tro at han senere skulle ønske at han ikke hadde sagt akkurat det.

Det samme skulle sikkert direktøren for Digital Equipment Corp., etter at han i 1977 la fram påstanden om at “Det er ingen grunn til at noen skulle ønske seg en datamaskin i hjemmet sitt”.

Sånn i ettertid er det lett å humre litt i skjegget av både disse og en del andre bastante spådommer om framtiden som sannsynligvis kommer til å bli husket for all framtid, ene og alene fordi det skulle vise seg at opphavsmennene til dem tok så grundig feil.

Med mindre man er synsk, har det imidlertid aldri vært særlig enkelt å vite hva framtiden kan komme til å by på.

Ta oss som har levd lenge nok til å ha vokst opp med den gamle, tradisjonelle, grå hustelefonen for eksempel. Hadde vi – der vi sto med fingeren godt plantet i dreieskiven, noensinne drømt om at vi bare noen kjappe tiår senere skulle gå rundt med hele telefonen i lomma?

Og at den i tillegg til å kunne ringes med, ikke bare ville gi oss tilgang til all verdens funksjoner bare med noen få tastetrykk, men at vi til og med ville kunne bruke den til å temperere vannet i dusjen, velge lyssetting på speilet over servanten eller kontrollere toalettet med.

Vi så vel aldri alt dette komme?

Men det kom.

Og nye produkter, oppfinnelser og kreative løsninger bare fortsetter å strømme på.

Akkurat badet er kanskje det rommet i huset som har gjennomgått den største forvandlingen i løpet av de senere årene. Ikke bare fordi det har blitt utstyrt med stadig mer fiffige og funksjonelle løsninger, men også av den enkle grunn at vi har begynt å stille helt andre krav til dette rommet nå enn det som var vanlig før i tiden – da det bare ble sett på som et bruksrom til nødvendige gjøremål og ikke som en arena for velvære og avslapning i tillegg.

Så hva kan vi egentlig forvente oss av framtidens baderom?

Hvilke behov vil vi ønske at det skal dekke og hvor mange av nåtidens kraner, knotter og installasjoner vil framtidige generasjoner bare riste på hodet av og ikke engang forstå hvordan skal betjenes – når de får se dem på museum en eller annen gang i framtiden?

Som sagt kan det være fort gjort å gå på en smell om man forsøker seg på spådommer, men en ting er det neppe noen tvil om, og det er at badene våre raskt er i ferd med å bli stadig “smartere”.

Vi har smart-dusjer, smart-toaletter, smart-badekar – og smart-speil, som alt sammen kan betjenes ved hjelp av en smarttelefon.

Til og med badevekta har blitt smart og opplyser oss om både BMI, muskelmasse, fettprosent og andel vann i kroppen – selv om vi i utgangspunktet bare lurer på hvor mye vi veier.

Sannsynligheten er stor for at de fleste produktene på badet vårt bare kommer til å bli smartere framover, ikke bare for for å gjøre livene våre enda mer komfortable, men også med tanke på helse og sikkerhet.

Ta toalettet for eksempel.

Samme hvor “high tech” vi syns at de nye dusjtoalettene er, så er nettopp toalettet er en av de tingene det jobbes kontinuerlig med å videreutvikle.

Særlig Japan har lenge vært langt framme når det gjelder moderne do-teknologi, og nå tar de enda et skritt videre inn i framtiden med et toalett som analyserer avføringen og urinen til brukeren og via en mobilapp kan gi opplysninger om helsemessige forhold, komme med anbefalinger vedrørende kosthold osv..

Hensikten med disse toalettene er i første omgang å kunne avdekke eventuelle sykdommer på et tidlig tidspunkt, og selv om de foreløpig ikke er i salg på det åpne markedet, så er de like rundt hjørnet.

Foretrekker du å ta en tur innom fastlegen i ny og ne i stedet og heller bruke toalettet til hyggeligere ting enn å bli analysert fra topp til tå, så frister det imidlertid kanskje mer med en utgave som kan tilby oppvarmet sete og fotvarmere, trådløs Bluetooth musikk-funksjon og lyssetting i valgfri farge?

Hva som preger tidsbildet vi til enhver tid befinner oss i, vil naturlig nok være med på å avgjøre hva utviklerne av nye produkter legger vekt på.

I våre dager er miljøvern og det å forvalte jordas ressurser på en god måte et hett tema, og på en klode med et stadig større forbruk og et økende antall forbrukere, er det liten grunn til å tro at dette er noe forbigående fenomen.

Den aller viktigste ressursen vi har her på jorda er vann, og selv om vi har mer enn nok av det i Norge, så er det i ferd med å bli mangelvare i svært mange andre land.

Derfor er det å finne smarte løsninger som reduserer vannforbruket, ikke minst på badet, en av de tingene det fokuseres mye på, og nye produkter ser stadig dagens lys.

Blant annet har amerikanske forskere nå utviklet et belegg til å spraye på toalettskålen for å gjøre overflaten så glatt at avføring og andre uhumskheter ikke fester seg. Det hevdes at dette belegget bidrar til at det trengs 90% mindre vann for å få skylt ned i do – i tillegg til at det også er med på å hindre bakterievekst og vond lukt.

Dusj-systemer som renser, varmer opp og resirkulerer bare noen få liter vann i et lukket system er andre nyskapninger som allerede er på markedet. Med tanke på at en slik dusjløsning påstås å kunne spare opptil 90 % vann og inntil 80% energi, vil det være naturlig å tro at dette er et produkt som går en lys framtid i møte, spesielt i land hvor vannmangel er i ferd med å bli en utfordring.

For deg som sverger til badekar framfor dusj og er mer opptatt av luksus og velvære enn av å spare vann, kan det gledes med at tidenes drømme-badekar nå straks er på markedet!

For hva tror du om et stemmestyrt vidunder med mulighet for valgfri lyssetting, aromaterapi og tåkelegging, som du kan kommandere til å fylle seg opp med akkurat den mengden vann i nøyaktig den temperaturen du ønsker?

Billig blir det riktignok ikke, og jo mer ekstrautstyr du ønsker, jo mer vil det koste, men har du noen kroner til overs og en drøm om å bade innhyllet i tåkedis – så har du snart muligheten!

Et annet element som er på full fart inn i framtiden er speilet.

Smart-speilene har forlengst erobret verden – og badet, og med det gitt oss en rekke muligheter som vi bare kunne drømme om for noen få år siden. Utstyrt med lysdimming, antiduggknapp og innebygget Bluetooth høytaler, kan vi sminke eller barbere oss i perfekt tilpasset belysning akkompagnert av favorittmusikken vår.

Eller hva med et bevegelsesaktivert, sprutsikkert, Android-speil med innebygd nettbrett som du kan styre med talekommandoer, bevegelse eller berøring? Som gjør det mulig å lese nyhetene mens du barberer deg. Eller å ta en selfie i speilet – med speilet …

Det blir utvilsomt spennende å følge med på hvordan utviklingen på badet barker i vei videre, med apper, stemmestyrte produkter, fancy lyssetting og dingser og duppeditter vi fortsatt aldri har hørt om.

Og mens vi venter på fortsettelsen, kan vi jo benytte tiden til spørre oss selv hvor mye av det vi egentlig tror vi kommer til å trenge og hvor mye vi i det hele tatt har lyst på?

Er det når alt kommer til alt så mye enklere å skru på dusjen med en app enn å vri på en kran?

Og er vi i grunnen interessert i at toalettet vårt skal fortelle oss at vi burde spise mer fisk og mindre junkfood?

Det gjenstår å se.

Categories: UkategorisertTags: , , ,

Leave a Reply

%d bloggers like this: