Hvem la grunnlaget for dagens bad?


baderom
Foto: WordPress

Vet du hva Sir John Harington, William Feetham og Alfred Moen har til felles?

De er alle oppfinnere, og selv om de levde med et par hundre års mellomrom, har de alle tre – sammen med mange andre kreative sjeler på en eller annen måte hatt en finger med i spillet og gitt sitt bidrag til at vi som lever i dag hver morgen kan tøfle inn på badene våre og med den største selvfølgelighet foreta de faste morgenritualene på en god og behagelig måte.

Selv om det naturlig nok ikke er noe vi går rundt og tenker over til daglig, så er badene våre satt sammen av drøssevis av ulike oppfinnelser, skapt av ulike folk til ulike tider, for senere å ha blitt videreutviklet helt til de har endt opp som de produktene vi kjenner til i dag.

Alt fra toalettet til dorullen er et resultat av en endeløs rekke av små og store, spennende historier – som ganske sikkert svært ofte har handlet om både prøving og feiling, en og annen tilfeldighet, sannsynligvis noen hyggelige aha-opplevelser også, og ikke minst utallige timer med hardt arbeid. Alt i forsøk på å utarbeide nye og bedre løsninger for produkter som er beregnet til helt hverdagslige gjøremål.

Det aller meste av det som har med bad, hygiene og bruk av vann til formålet å gjøre, har sin opprinnelse i det gamle Hellas – og senere hos Romerne. Disse sivilisasjonene var begge genialt langt framme når det gjaldt sanitære forhold, enten det dreide seg om avanserte rørsystemer til å lede vann inn til badeanlegg og private boliger eller andre ting, som toaletter og dusjopplegg.

romerbad
Ingen kunne kunsten å bade som de gamle romerne.
Foto: Adobe Stock

Etter at Romerriket gikk nedenom og hjem og alt som hadde med renslighet og personlig hygiene å gjøre fulgte med i dragsuget, gikk det imidlertid flere århundrer før befolkningen i Europa etter hvert begynte å dukke fram fra møkka igjen. Da det omsider skjedde og et visst fokus på personlig hygiene og sanitære forhold igjen kom på agendaen, var det i første rekke England og Amerika som ble foregangslandene når det gjaldt det meste av det som hadde med utviklingen innen sanitærteknikk og baderomsutstyr å gjøre.

Allerede så tidlig som i 1596 oppfant engelskmannen Sir John Harington, som egentlig ikke var oppfinner i det hele tatt, men derimot en etter sigende heller middelmådig dikter, forløperen til toalettet slik som vi kjenner det i dag, i form av en toalettskål som kunne spyles ren fra en tank med ventil.
Et par hundre år senere fant urmaker og instrument-oppfinneren Alexander Cummings opp vannlåsen – i form av et s- formet rør som hindret lukt fra kloakken å slå tilbake, og omtrent på samme tid, i 1776, tok en herre ved navn William Feetham patent på en mekanisk dusj-installasjon som fikk navnet Ajax. Dette var en relativt enkel sak med håndpumpe, og den ble forløperen til “The English Regency Shower”, som kom på markedet i 1810. Selv om denne tidlige dusjinnretningen helt klart hadde sine svakheter, må den vel likevel kunne betegnes som alle senere dusjløsningers mor – eller kanskje heller oldemor …

I 1885 kunne Thomas Twyford lansere det første porselens-toalettet, og dermed var enda en klar forbedring på sanitærfronten et faktum.

gammelt toalett
Porselenstoalett av fiin gammel årgang
Foto: Adobe Stock

Selv om det i første rekke som oftest er de større innretningene på badet man tenker over eller legger merke til, så fins det også andre oppfinnelser som kanskje ikke er like iøyenfallende, men som ikke desto mindre har hatt stor betydning, både rent praktisk og med tanke på trivsel og velvære.

Et godt eksempel på dette er ettgreps blandebatteriet som ble funnet opp av en amerikaner ved navn Alfred Moen. Det norskklingende navnet skyldes for øvrig at faren hans var fra Norge.
Året var 1937, og historien forteller at Alfred ved siden av studiene hadde ekstrajobb på et bilverksted. En kveld da han skulle vaske hendene i en vask med de vanlige separate kranene for varmt og kaldt vann, kom han i skade for å brenne seg kraftig på det varme vannet. Dette fikk ham til å tenke at det måtte være mulig å konstruere en kran der man kunne kontrollere vanntrykk og temperatur samtidig, ved hjelp av et håndtak. Og sånn startet utviklingen av ettgreps blandebatteriet, en oppfinnelse som Moen etter hvert fikk en bedrift til å begynne å produsere for seg og som etter få år skulle bli blant de mest solgte kranene i USA.

Et annet eksempel er den første høydejusterbare dusjstangen, som ble lansert av Hans Grohe i 1953. En dusjstang høres kanskje ikke spesielt spektakulært ut, men da den kom på markedet gjorde den det for første gang mulig å plassere dusjen andre steder i rommet enn over badekaret, i tillegg til at du kunne dusje med begge hendene fri.

Vi må vel kunne oppsummere med at vi i det hele tatt har mange kreative og nyskapende folk å takke for dagens velfungerende baderom med allverdens fiffige løsninger. Noen av de gamle heltene er riktignok kanskje ikke like velkjente for alle lenger, selv om de i sin tid var foregangsmenn på sine områder. Som den middelmådige poeten som hadde større suksess med toalettet sitt enn med diktene han skrev, eller William Feetham som egentlig var komfyrmaker, men sikret seg en plass i historien med å lage det aller første “dusjkabinettet”.

Andre igjen kan skilte med suksesshistorier som strekker seg helt inn i nåtiden. Twyford, for eksempel, er fortsatt en velrenommert, engelsk produsent av sanitærprodukter, og hva Alfred Moen angår, er Moen Inc. i dag en av verdens ledende produsenter av VVS-utstyr.

Og historien fortsetter naturligvis – med stadig nye produsenter, produkter og smartere løsninger.
Bedriftene som lager sanitærutstyr bruker enorme ressurser hvert år på innovasjon og produktutvikling – for å kunne tilby deg og meg stadig bedre, enda litt mer funksjonelle og spennende produkter enn før.

Det er bare å glede seg til å se hva fremtiden har å by på!

Categories: UncategorisedTags: , , , , ,

Leave a Reply

%d bloggers like this: