Vi tar pulsen på 2021


baderomsinspirasjon
Foto: Anne-Sofie Tjerbo

I anledning av at vi nettopp har gått inn i et nytt år, kan det vel passe bra å foreta en aldri så liten befaring inn i nær fremtid for å snuse litt på hva vi kan vente oss av nye ideer og trender for det kommende året.

For like sikkert som at vi starter opp med blanke ark og nytt pågangsmot ved hvert eneste årsskifte, like sikkert er det at vi blir oppdatert på det gryende årets moter og trender fra dem som har sånt som levebrød. Dette gjelder også på baderom-fronten.

Fra å være et rom beregnet på å få utført nødvendige gjøremål som hadde med hygiene å gjøre, har baderommet i takt med bedre levekår og høyere inntekter i årenes løp gradvis gått over til å bli et svært sentralt rom i boligen med tanke på trivsel og velvære – på lik linje med stue og kjøkken. Dermed har også badene våre i aller høyeste grad fått sin plass i motebildet, og har du planer om å rehabilitere eller pusse opp badet i løpet av 2021, kan det kanskje være greit å vite litt om hva det er som står og gjelder i tiden som kommer.

Og det skal sannelig noe til å henge med i svingene hvis man har som mål å holde tritt med utviklingen og til enhver tid være oppdatert på de hotteste trendene. I likhet med alt annet er også badene våre i stadig endring. Nå sies det riktignok at baderoms-motene skifter litt saktere enn det som er tilfelle på mange andre områder, noe som absolutt må kunne sies å være en fordel med tanke på kostnadene forbundet med oppussing og tiden rommet er ment å skulle vare. Likevel skjer det stadig små justeringer og nyvinninger også her.

Har du noen gang lurt på hvem det egentlig er som bestemmer at vi skal ha det slik eller sånn på badet? På hvem eller hva det er som avgjør om flisene i år skal være store eller små, rektangulære, kvadratiske eller i fiskebensmønster, om fargene skal være lyse, mørke eller noe midt imellom – eller om vi bør velge armaturer i svart, gull, sølv eller krom? Og på hvordan det kan ha seg at de som har peiling på sånt, allerede lang tid i forveien kan fortelle oss at sånn blir det …

Det har i hvert fall vi, og derfor har Badebloggen forsøkt å finne det ut. Det viste seg imidlertid å ikke være helt enkelt.

Den eneste vi egentlig klarte å få klarhet i er at det er mange ulike faktorer som spiller inn.

Produsentene av ulikt baderomsutstyr har naturligvis en viktig rolle. I en stadig tøffere bransje er innovasjon og nytenking helt avgjørende for å kunne overleve. Derfor vil det i alle bransjer til enhver tid være folk som jobber med produktutvikling, og for å sikre markedsandeler er det alltid om og gjøre å være i forkant av utviklingen. Det er ingen produsent i verden som er tjent med at produktene de fremstiller skal vare evig, eller at farger og design forblir uforandret i det uendelige.

Kulturelle og politiske endringer i samfunnet vil også være med på å påvirke trendene, og i vår tid er det heller ikke til å komme fra at enkeltpersoner – som f.eks. populære influensere kan ha stor påvirkningskraft.

Forøvrig skulle det neimen ikke forundre oss om covid-19 også har fått et ord med i laget akkurat i år.

Det er i hvert fall liten tvil om at i en tid med langt mer hjemme-tilværelse enn det de fleste av oss har vært vant med, blir det viktigere enn noensinne å skape mest mulig trivsel i heimen, og i så måte passer det jo ekstra bra at baderommet i år – ifølge de som har greie på det, skal ha et lunt, varmt og koselig preg.

La oss se litt på hvilke elementer som bør være på plass dersom du ønsker å ha et tipp topp moderne 2021-bad.

Først og fremst er det et klart fokus på natur og miljø, både når det gjelder fargevalg, materialer og interiør.

Bærekraftig og miljøvennlig er populære ord som veldig ofte går igjen.

Å ha et bærekraftig bad betyr i korte trekk å ha et bad som er bygd opp av materialer som er snille mot miljøet, og også at de produktene som benyttes i rommet er ting som varer lenge. Dette gjelder ikke bare for de større tingene som innredning og sanitærutstyr, men strekker seg helt ned til de mindre detaljene, som valg av tekstiler, hygieneartikler – eller den komposterbare tannbørsten av bambus.

Funksjonelle løsninger som gjør det mulig å spare på strøm og vann er også viktige elementer hvis du ønsker å leve mest mulig miljøvennlig.

Siden miljø og natur er to gode venner som alltid går hånd i hånd, er naturlige materialer, som tre, glass, betong, stein, rotting, marmor, og også fliser i treimitasjon noe vi kommer til å se mye brukt på badene fremover.

Det samme er innslag av det som vel egentlig er det mest naturlige av alt – grønne planter. Ikke bare har disse fått et voldsomt oppsving i popularitet de siste par årene, men siden mange av dem opprinnelig stammer fra regnskoger rundt om i verden, trives de også veldig godt på badet. Så dersom lysforholdene er tilfredsstillende, er det bare å kjøre på med grønne innslag. Det er få ting som pynter opp og skaper like mye liv og harmoni til et rom som nettopp levende vekster.

Foto: Adobe Stock

Andre viktige stikkord når det kommer til årets baderoms-interiør er myke former og duse toner.

På fargefronten er det gylne og dempede jordfarger som brunt, beige og krem som går mye igjen. Det samme gjelder svart, som fortsatt er en stor trend både på armaturer, dusjvegger og møbler.

Også farger i kaldere nyanser, som blått og grønt er helt innafor.

Frittstående badekar og toppmonterte servanter er elementer som blir med oss videre inn i fremtiden.

Foto: Adobe Stock

Det samme gjør de etter hvert svært populære dusjtoalettene, som vi garantert kommer til å se stadig mer av i tiden som kommer.

De tradisjonelle speilskapene er i ferd med å bli danket ut til fordel for speil som henger alene på veggen over servanten. Disse skal helst ha integrert lys som du kan regulere lysstyrken på – og aller helst skal de være runde.

Foto: Linn Bad

Sekskantede fliser og fiskebensmønster er fortsatt populært. Det samme gjelder mønstrete historiske fliser og flis i storformat.

Likevel er det som kanskje er aller mest trendy å velge på badet for øyeblikket flis i treimitasjon. Kanskje ikke så rart med tanke på at treverk er et materiale som i aller høyeste grad kan bidra til å gi et rom en lun og god følelse, samtidig som ekte treverk ikke går spesielt godt sammen med vann og egner seg best utenfor våtsonene.

Når alt dette er sagt, er det ingenting i veien for å gå sine egne veier og tråkke opp noen nye stier. Siden tiden vi for øyeblikket er inne i kan fortone seg nokså kjedelig for mange, så kanskje 2021 er det året vi skal tørre å være litt gærne i stedet for å følge trendsetterne blindt?

Det er tross alt ditt bad, og det er din trivsel som teller!

Syns du ikke “årets” farger er noe fine, så bare dropp dem og velg noen du liker i stedet! Syns du baderominnredningene som fins på markedet er kjedelige – hvorfor ikke bygge din egen?

Gjenbruk er noe som er i skuddet som aldri før, også på badet.

Kanskje har du noe gammelt arvegods eller noen loppisfunn som fortjener å få lov til å skinne? Hva med det gamle speilet etter tante Gudrun – kanskje det kunne blitt fint over vasken? Eller hva med den kule kommoden du fikk med deg på flyttelasset fra barndomshjemmet? Kan den muligens gjøres om til et servantskap som ingen andre har maken til?

Det er ingen som sier at alt trenger å være helt A4 hele tiden. Hvorfor ikke bli din helt egen trendsetter? Er ikke det mye morsommere å ha et bad som ikke er prikk likt det naboen har?

Så lenge du sørger for å holde badet ditt tett og lekkasjesikkert, er det ingenting i verden i veien for å slå ut håret og la kreativiteten få lov til å blomstre for fulle mugger.

Tro det eller ei, akkurat det er faktisk ganske trendy!

Lykke til med 2021!

Categories: UncategorisedTags: , , , ,

Leave a Reply

%d bloggers like this: