Bruk fettvett i julen!


fettvett.no
Det er ikke ett fett hvor du gjør av ribbefettet!
Foto: fettvett.no

I likhet med en rekke andre juletradisjoner, har det nærmest blitt standard prosedyre at det hvert år før julaften går ut et bud fra norske kommuners vann og avløps-etater til hele folket om å ikke tømme ribbefettet sitt i do.
Dette gjelder i år også.
For selv om det er mye ved denne jula som for mange blir nytt og annerledes i forhold til hva vi ønsker og er vant til, så blir det jul. Og det blir fett. Det blir masse fett – fra smultgryter, ribbesteking, pinnekjøtt, bacon og hva vi nå enn steller i stand av god julemat rundt om i de tusen hjem.

Det store spørsmålet er hvordan vi kvitter oss med alt det fettet som blir til overs etter maten vi lager.
Det viser seg at det fortsatt fins mange blant oss som anser at toalettet eller kjøkkenvasken er et velegnet sted for å få det til å forsvinne.
I følge fettvett.no lever faktisk hele 1 av 6 nordmenn mellom 15-44 år i den villfarelsen at det er ok å helle fett i vasken eller wc bare man skyller ned med vann etter seg. Det er grunn til å regne med at ingen av disse noen gang har opplevd å være i besittelse av et toalett som brått og brutalt tetnet fullstendig på selveste julaften etter å ha blitt tilført en porsjon med ribbefett for mye.
Skulle du høre med blant de som tror det er greit å tømme fett i avløpet, så er det nemlig dette scenariet du i verste fall kan komme til å oppleve. Fett fester seg på innsiden av rørene, og får dette lov til å pågå jevnlig og over lengre tid, kan det til føre til at de tetner fullstendig til slutt. Dette er selvsagt aldri trivelig, men det er ekstra ubeleilig på julaften. Da er det julenissen du har du lyst på besøk av, og ikke rørlegger’n. For han har erstattet gavesekken med en stor regning. I motsetning til nisser har nemlig rørleggere lyst til å ha fri på julaften akkurat som oss andre.

Skulle uhellet likevel være ute, kan det være et forsøk verdt å prøve å ordne opp i problemet selv før du ødelegger julefreden for andre. Her er noen tips:

Avløpsåpner: Det fins flere effektive avløpsåpnere på markedet, men husk at dette er sterke saker, og vær oppmerksom på at gamle støpejernsrør ikke nødvendigvis har godt av de sterke syrene som fins i enkelte av dem. Er du trygg på at du har nyere plastrør er imidlertid ikke dette noe problem. Uansett – les alltid bruksanvisningen først!

Sugekopp: En sugekopp kan være et effektivt hjelpemiddel, og er absolutt et forsøk verdt før du går hardere til verks.

Stakefjær: Dette er neppe noe som fins i enhver husstand, men opplever du ofte problemer med rør som tetner, kan det være en nyttig investering.  

Du kan også prøve å fylle en bøtte med varmt vann og helle denne i toalettet fra litt høyde. Da får du litt trykk, samtidig som det varme vannet kan bidra til å løse opp.

Det er imidlertid ikke til å komme fra at det aller mest effektive er å sørge for å unngå problemet i første omgang, så sørg heller for å ekspedere fettet på en fornuftig måte!

Slik du tar hånd om det:

Bruk tørkepapir til å fjerne fett i stekepanner og gryter før du vasker dem opp.

Større mengder fett i gryter og panner, etter ribbesteking, smultbakst o.l.  bør du la stå til det stivner. Da er det enkelt å skrape ut og kaste i matavfallet.

Fett som ikke stivner, samles i tett emballasje og leverer på gjenbruksstasjonen. Sammen med annet matavfall brukes dette bl.a. til produksjon av biogass.

Det er ikke bare oss selv vi ødelegger for når vi tømmer ribbefettet rett i do.

Hele 92 % av norske kommuner sliter med fettavleiringer som tetter igjen avløpssystemene. Riktignok er det industri og restaurantbransjen som er de største synderne her, men private husstander er i høyeste grad med på å bidra de også, og det meldes om en markant økning rundt juletider.

En helt vanlig dag på jobben for folka i Vann-og avløpsetaten..
Foto: fettvett.no

Dette krever store ressurser å rydde opp i, og ikke nok med det. Det viser seg at det ikke er julegrøt som er det tradisjonelle festmåltidet den 24.12 for norske rotter, sånn som det framgår i den gamle julesangen om nissen på låven, men derimot alt det ribbefettet som finner veien ned i avløpssystemene våre i løpet av en julefeiring. Selv om små rotter som sitter og skotter kan høres nesten litt koselig ut i julesanger, så er det neppe dem vi har lyst til å ha som nærmeste nabo. Og oppskriften på å unngå det er enkel: Ingen mat – ingen rotter!

Mer om ribbefett, rør og rotter kan du lese på fettvett.no

Riktig god jul!

Categories: UkategorisertTags: , , , ,

Leave a Reply

%d bloggers like this: