Nå har vi vaska golvet…


person in glove wiping surface of sink in modern bathroom
Foto: WordPress

Julen nærmer seg med stormskritt, og Ikke for å ødelegge førjuls-idyllen for deg på noen måte, men har du vurdert å gi badet en skikkelig julerengjøring i år??

Tradisjonen med å rundvaske hele huset til jul var nok mer utbredt den gangen de gode gammeldagse husmødrene hadde sin storhetstid enn det som er tilfelle i dag, hvor mor for lengst har forlatt kjøkkenbenken til fordel for jobb og yrkeskarriere.

I vår tids travle hverdag blir det å gyve løs på tak og vegger så snart det er en høytid i anmarsj, noe vi kanskje i det lengste prøver å lete opp en god grunn for å kunne slippe, eller i det minste til å utsette til en senere anledning.

“Det er så mørkt på denne tiden av året, så det er ingen som ser om det er litt støv i krokene likevel”.

“Jeg syns det er viktigere å bruke førjulstiden på å gjøre koselige ting sammen med barna enn å gjøre rent”

“Jeg bare setter ei skål med grønnsåpe bak sofa’n jeg, så lukter det rent i hele huset”.

“Med mindre du skal feire julen inni skap og skuffer, så trenger du ikke å vaske der”.

Osv osv…

Vi kan alle disse unnskyldningene på rams, og det er gode, gyldige og slagkraftige argumenter alt sammen – enten vi hører dem fra andre eller bruker dem selv for alt de er verdt. Det er ingen vits i å ha dårlig samvittighet for å benytte seg av dem heller, bare så det er sagt.

Likevel er det ikke til å komme fra at det vil være svært fordelaktig å ofre litt tid på å gi badet – eller resten av huset for den saks skyld, på en skikkelig overhaling før jul.

Den mest følbare og synlige fordelen er naturligvis at et rent og ryddig rom alltid vil være mye mer trivelig å oppholde seg i. Og i tillegg til kjøkkenet og gangen, er badet det rommet som etter all sannsynlighet har størst behov for det.

Å foreta en grundig rengjøring er også fornuftig med tanke på å opprettholde et godt inneklima, spesielt hvis noen i familien sliter med astma eller andre luftveisplager.

Sist, men ikke minst, er det bra for selve badet også. Et bad som utsettes for jevnlig og skikkelig renhold vil holde seg sunt og friskt lenger – og kan dermed oppnå en høyere levealder.

Så kanskje du skulle ta den jobben likevel, selv om den er kjedelig?

Det kommer garantert til å kjennes veldig deilig ut etterpå – og med riktige midler og rett utstyr er det på ingen måte noen uoverkommelig oppgave heller.

Rydd
Det første du bør gjøre er å rydde. Fjern alt som ikke behøver å befinne seg i rommet. I hvert ikke i julehøytiden.

Lat som om du faktisk skal feire jul i skap og skuffer – og ta en sjau der også. Kast all gammel dri** som bare ligger og tar opp plass!

Gi alt av tekstiler, som dusjforheng, badematter, håndklær og lignende en runde i vaskemaskinen dersom det trengs.

Vask
Vask over alle overflater, håndtak og knotter. Husk å ta en runde oppå baderomsinnredningen og inni skuffer og skap også.

Når det er badet som skal rengjøres er det viktig å kjenne sin fiende, og å velge angrepsmetode ut fra det. Valg av riktige vaskemidler er avgjørende for et godt resultat her.

Kalkbelegg og såperester er ofte de største utfordringene, særlig i dusjen.

Det beste vil naturligvis være å unngå at problemet oppstår i første omgang. Derfor bør vannsøl i dusjsonen alltid fjernes umiddelbart etter at du har dusjet. Har kalken først fått fotfeste, kan dette være vanskelig å bli kvitt igjen, og dusjvegger som er matte og skjoldete av kalk ser aldri spesielt fint ut.

Men det er som kjent lett å være etterpåklok.

Mot kalk er det sure vaskemidler som gjelder, og wc-rens kan være et godt alternativ å forsøke, også i dusjen.

Fliser og fuger er et kapittel for seg, og særlig fugene kan for mange føles som litt av et pes, men det er ikke til å komme fra at de er rene magnetene når det gjelder å samle opp støv og skitt, så samme hvor kjedelig du syns det er – just do it!

En gammel tannbørste er for øvrig helt ideelt å bruke til den jobben!

Det du derimot bør unngå, er å benytte slipemidler som kan lage riper, som stålull eller lignende.

Dette gjelder for alt av porselen, som servant, wc og fliser. Selv om du fjerner skitt og misfarging i første omgang, så vil riper i overflaten på sikt gjøre det enklere for skitt og bakterier å få fotfeste.

Når du har vasket hele badet, i tillegg til å ha pusset vinduer og speil og det virkelig begynner å lukte skikkelig ferdig, så gjenstår det i grunnen en aldri så liten, men svært vesentlig møkkajobb – sluket!

Beklager å måtte si det, men er det lenge siden sist så bør du nok lette på slukristen og gjøre en innsats her også. Å holde sluket rent er av avgjørende betydning for at et bad skal fungere tilfredsstillende, så om ikke annet så er det er en viktig møkkajobb! Hvis det kan være en trøst…

Nyt!
Gled deg over å ha et rent og ryddig bad – og gi deg selv en high five for godt jobba!

Categories: UncategorisedTags: , , ,

Leave a Reply

%d bloggers like this: