Hvor lenge lever egentlig et bad?


Foto: Adobe Stock

Det er ingenting som varer evig, ikke baderom heller.

Etter hvert som årene går vil badet bli stadig mer preget av slitasje, interiør og utstyr blir utdatert og også alt det som ikke synes, som membraner og røropplegg blir preget av tidens tann.

I fagmiljøet ansees gjennomsnittlig levetid for et bad å være noe sånt som omtrent 20-30 år, men her er det er mange ting som spiller inn. Både byggeår og hvordan det i utgangspunktet har blitt bygd – og ikke minst av hvem, er av avgjørende betydning. Det er en kjensgjerning at ikke alle som bygger baderom er kompetente til jobben.

Bruken av badet er også i høyeste grad med på å påvirke levetiden.

Hvor mange personer har benyttet badet, og hvor ofte – og hvordan har det vært med vedlikehold og jevnlig renhold?

Hva med slitasjeskader, som sprukne fliser og lignende?

Har rommet på noe tidspunkt vært utsatt for vannlekkasjer og problematikk knyttet til dette?

Ventilasjonen, har den vært tilfredsstillende?

Alle slike ting har betydning for hvor lenge et bad kan forventes å være levedyktig.

Hard bruk med mye vannsøl og slapt renhold vil være med på å trekke ned holdbarheten. Det samme vil høy luftfuktighet grunnet dårlig utluftning, som i likhet med sprukne fuger og fliser øker faren for vannskader, mugg, sopp og råte.

La oss si at du bor i et hus som ble bygd på nittitallet, med et bad som har stått på stedet hvil siden det ble lagd. Som nytt var det sikkert feiende flott, og det var helt greit i mange år etter det også. Det holder fortsatt tett og har aldri bydd på nevneverdige utfordringer av noe slag, men nå er det helt klart modent for fornyelse, om ikke annet så av estetiske grunner.

På tide å ta affære!
Foto: FFV

Åsså sitter du der da, og kjenner på at det må tas noen grep, men er usikker på hvor mye arbeid og kroner det egentlig vil være nødvendig å legge i jobben.

Fordi det som alle vet er en kostbar affære når det må gjøres noe med et bad, vil spørsmålet som ofte melder seg være om det muligens kan holde å foreta en mer overfladisk oppussing – eller om det faktisk er nødvendig med en totalrenovering.

Med det første alternativet kan du slippe relativt rimelig fra det. Noen strøk med maling og utskiftning av toalett, armaturer, baderomsinnredning – og en ny dusjløsning også kanskje…

Det kan også innebære å legge nye fliser, for eksempel oppå de eksisterende, noe som vil koste litt mer, men fortsatt være tålig overkommelig.

Ikke noe av dette vil likevel være noe annet enn oppgradering av det rent utseendemessige.

Det absolutt mest kostbare, men også det eneste som kan sikre deg et bad som fortsatt holder mål i mange år til, vil være å totalrenovere. Da rives alt det gamle og badet bygges opp på nytt.

En totalrenovering innebærer som regel:

Nytt el-anlegg i tak og vegger

Nye varmekabler

Nytt røropplegg i henhold til dagens standard

Nye sluk og avløp

Nye plater i vegger og tak

Nytt membransjikt

Nye overflater, fliser, puss, maling eller lignende

Nytt inventar/ utstyr

Da får du i praksis et splitter nytt rom, og har badet ditt stått på stedet hvil de siste 20 -30 årene, vil dette alternativet være det eneste fornuftige å gå for.

For å dra en sammenligning til oss mennesker, så fins det flust med muligheter til å justere på fasaden ettersom årene kryper på og det begynner å henge og slenge mer og mer både hist og pist. Men samme hvor mye vi måtte velge å stramme opp, fylle inn, legge til eller trekke fra på utseendet, vil den fysiske alderen vår fortsatt være akkurat den samme – og vi kommer ikke til å leve et sekund lenger enn ellers, selv om vi kanskje tar oss litt bedre ut i speilet enn før.

Akkurat sånn er det med badet også. Er rørsystemer, membraner og alt som skjuler seg under overflaten gammelt og morkent, betyr en fin fasade null og niks for den virkelige verdien på rommet.

I mange tilfeller kan du risikere at den enklere oppussingen du foretok for å spare penger viser seg å være fullstendig bortkastet fordi du likevel blir nødt til å rive alt og renovere etter kort tid.

De aller fleste velger nok å gi badet en overhaling lenge før det har oppnådd forventet levetid, for selv om selve rommet kan overleve i 30 år, så gjør garantert ikke baderomstrendene det.

Det er uansett alltid verdt å sjekke tilstanden på rommet med tanke på eventuelle problemer hvis du først skal pusse opp, selv om det ikke nødvendigvis er utdatert med tanke på alder.

Er du i tvil om hvilken forfatning badet ditt egentlig er i, så få en fagkyndig til å foreta en helsesjekk av det, for å se hva som eventuelt trengs av utbedringer for at det skal holdes i forsvarlig stand. De vet hva de skal se etter og er behjelpelige med tips og råd.

Selv om en totalrenovering er, og alltid vil være en kostbar affære, så følger det heldigvis mange fordeler med på kjøpet. Ikke bare kan du se fram til å ha et funksjonelt og problemfritt bad i veldig mange år framover, men det vil også bidra til å øke verdien på boligen din, noe som kommer deg til gode hvis du en dag skal selge den.
Så sant du sørger for å bruke skikkelige fagfolk og for å få overlevert sluttdokumentasjon på jobben da naturligvis.

Lykke til!

Categories: OppussingTags: , , , , ,

Leave a Reply

Discover more from BADEBLOGGEN

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading