Gratulerer til alle pappaer!


selective focus photography of child hand
Foto: WordPress

Hva er moren til Pinocchio?
Hun er trebarnsmor.

Hørt denne vitsen før?

Syns du den er morsom?

I såfall er det gode muligheter for at du er en pappa. Dette er nemlig en såkalt pappavits.

Definisjonen på en typisk pappavits er at den er ganske harmløs, relativt knusktørr – og allerede på et tidlig tidspunkt i livet har drevet avkommet nesten til vanvidd fordi de har fått den servert både morgen, middag og kveld siden den dagen de ble født.

Pappavitser er en egen kategori innenfor sjangeren dårlig humor. Likevel liker vi dem innerst inne, samme hvor tørre de er – akkurat som vi liker pappaer, samme hvor irriterende vitser de forteller!

Og i dag er det farsdag, alle høyt elskede pappaers festdag!

Slik situasjonen er for øyeblikket er det riktignok ikke duket for storslagne feiringer av far, men det har vel sant og si ikke nødvendigvis bestandig vært tilfelle før heller. Uvisst av hvilken grunn har farsdagen aldri oppnådd samme popularitet som det morsdagen har, noe også handelsstanden kan melde om.

Mens den første morsdagsfeiringen her i landet ble arrangert allerede i 1919, kom farsdagen på plass først etter krigen, og selv da var det mest for å skape ” litt balanse i budsjettet” mellom kjønnene. Ikke det at det noen gang har virket som om far selv har tatt det nevneverdig tungt at han kommer litt i bakleksa i forhold til mor, for fedre er greie sånn. De krever i grunnen ikke så mye med tanke på feiring av festdager. Sannheten er at de ofte knapt husker hvilken dag det er i det hele tatt.

I likhet med morsdagen har også farsdagen sin opprinnelse i USA, der den ble innstiftet i 1909 av en kvinne ved navn Sonora Smart Dodd, som ønsket å hedre sin far, en veteran fra borgerkrigen. Ideen spredte seg etter hvert rundt om til resten av kloden, men dagen er lagt til forskjellige datoer avhengig av hvor du bor i verden.

I motsetning til hva man kanskje skulle tro, ble ikke ideen om en egen farsdag tatt imot med spesielt åpne armer av fedrene selv i starten. Datidens menn trakk sammenligninger til morsdagen, som de forbant med sentimentalt fjas, blomster og gaver – og som de som familiens eneforsørger i tillegg ofte måtte betale for selv.

I 1949 besluttet en komite av nordiske handelsfolk at det ville være lurt å legge farsdagen i alle de nordiske landene til andre søndag i november for å kunne få fart på omsetningen før julehandelen dro i gang for fullt. Dette gikk imidlertid danskene hus forbi, så der feires farsdagen i juni i motsetning til i de andre skandinaviske landene, der 2. søndag i november er det som står og gjelder.

Men tilbake til dagen i dag.

Hva er det egentlig far kan finne på å ønske seg på den store dagen sin da?

Sånn utenom blomster og annet sentimentalt fjas?

Og hvis vi også ser bort fra til bilen, båten, diverse andre fritidsinteresser og mesteparten av huset – og holder oss på badet, siden dette tross alt er en badeblogg og dermed skal handle om livet på badet.

Her er morsdager langt enklere å forholde seg til. Mor kan man bare putte opp i et badekar som er fylt med velduftende godsaker, tenne noen duftlys og dempe belysningen for – for deretter å forlate rommet – og aller helst hele huset for noen timer.

Far derimot, har som regel et helt annet syn på hva kvalitetstid på badet består av.

For ham er det ofte selve toalettet som står sentralt når det kommer til avslapning, hygge og restitusjon. Toalettet er på mange måter fars egen godstol på badet. Det er her han løser verdensproblemer, sjekker mailen, leser nyhetene – og i det hele tatt kommer til hektene igjen etter en lang og hard dag.

Derfor vil alt som kan bidra til å kunne bygge opp under god kvalitetstid på ramma med stor sannsynlighet bli mottatt med glede, det være seg spennende lesestoff, elektroniske duppeditter eller andre ting med en viss underholdningsverdi.

Og det mangler på ingen måte på gode tilbud på baderomsrelaterte farsdagsgaver fra handelsstanden. Det reklameres med alt fra elektronikk som egner seg til bruk i våtrom til barbersaker og dusjsåper.

Beveger vi oss over dammen til USA hvor det hele startet en gang, er det likevel her vi finner det virkelig store spekteret av fantasifulle gaveideer. Tradisjonen tro flesker amerikanske nettbutikker til på ekte cowboy-vis og lokker med farsdagsgaver i form av både spesialdesignede dusjforheng, badematter og Starwar-inspirerte badekåper, i tillegg til f.eks. golfspill til bruk mens man sitter på toalettet, et såkalt Potty Putter – og masse annet snadder.

Hva sies f.eks. om dusjsåpe som lukter øl, eller tannkrem med bacon- smak?

Ikke det nei..

En dorull med dårlige pappavitser på hvert eneste tørk da kanskje …?

Kort sagt tilbys alskens herligheter til bruk på badet, med gode muligheter for å skape hele rommet om til en vaskeekte mancave og å gjøre dagen til en gedigen fest for far.

Ingen skal komme å si at det mangler på fantasifulle muligheter i hvert fall.

Årets som snart har gått, har likevel lært oss en grunnleggende ting. Det aller viktigste i livet er ikke flotte gaver. Det er derimot i det hele tatt å ha mulighet til å kunne være sammen, til å kunne gi faren sin en klem – eller en klapp på skuldra, alt ettersom hva slags forhold du og faren din måtte ha til fysisk nærkontakt.

Har du en gammel pappa som sitter isolert og er mye alene i våre dager, er med stor sannsynlighet den aller beste farsdagsgaven du kan gi bort i år å plukke opp telefonen for å slå av en prat.

Og er du så heldig at har du faren din innenfor husets fire vegger, i full sving med å pepre familien med de dårlige vitsene sine som alltid før, så gi ham gjerne frokost på senga eller bak en kake til ham – og la ham få lov til å nyte sin kvalitetstid på toalettet i fred og ro så lenge han ønsker – så tenker jeg dagen hans stort sett er reddet.

Eller kanskje kan det gjøres så enkelt som det en far med to døtre og en relativt bestemt kone ytret ønske om for farsdagen på en nettside: Det eneste jeg ønsker meg er en “ikke legge ned toalettsetet-dag!” Jentene mine skal med glede få alle de 364 andre dagene i året, men på farsdagen skal toalettsetet stå oppe – hele dagen!

Ha en strålende fin farsdag!

Categories: UncategorisedTags: , , , ,

Leave a Reply

%d bloggers like this: