Alle disse håndverkerne som kommer og går…


Foto: Adobe Stock

Å bygge eller renovere et bad er ikke en jobb for amatører. Det er en prosess hvor det er behov for flere ulike typer håndverkere, som alle må vite hva de driver med.

Mange velger å sette bort hele prosjektet til en såkalt totalentreprenør.

Selv om du gir oppdraget til en rørleggerbedrift, betyr naturligvis ikke det at det dukker opp en gjeng med bare rørleggere og bygger hele rommet. Det går rett og slett ut på at det er bedriften selv som sørger for ha å trommet sammen alle de forskjellige håndverkerne som trengs for å få badet ditt opp og stå.

Av og til vil det kanskje kunne oppleves som om det foregår rene folkevandringen inn og ut av boligen din mens arbeidet pågår, med stadig nye håndverker-fjes å forholde seg til. I virkeligheten er det et grundig planlagt teamwork som utspiller seg, og har du satt de rette folkene på jobben, vil du med stor sannsynlighet oppleve at arbeidet flyter overraskende effektivt med tanke på hvor mange som er involvert i det.

Men hvem er de egentlig – alle disse håndverkerne som kommer og går, og hvem er det som gjør hva?

Det vi ofte med en fellesbetegnelse kaller “håndverkere” består av en rekke ulike yrkesfag med utdannelse og kompetanse på hvert sitt fagområde.

For å bygge eller renovere et bad, er det i hovedsak hele fem yrkesgrupper som er inne i bildet, og hver av dem må ofte innom i flere etapper.

Når det er snakk om renovering av et eksisterende bad, er det første som står på programmet å rive ut alt det gamle. Dette foregår i praksis sånn at hver yrkesgruppe river “sine” ting. Det vil si at det er tømreren eller mureren som river alt som skal fjernes av treverk, mur eller betong, rørleggeren som tar seg av alt som har med rør å gjøre, mens elektrikeren har ansvaret for det elektriske.

Når rommet er ribbet og rent, bygges det deretter opp igjen i riktig rekkefølge.

Selv om det som omhandler det konstruksjonsmessige, som, vegger tak, gulv, dører og vinduer, er tømreren og/eller murerens domene, er også de tekniske fagene (elektriker og rørlegger) involvert i byggeprosessen allerede på et tidlig tidspunkt, for å få på plass alt av elektrisk opplegg og rørsystemer som senere blir skjult bak overflatene.

I tillegg til å ha ansvaret for alt av treverk i rommet, er det tømreren som også tar seg av ting som isolasjon og montering av paneler, plater, baderomsmøbler o.l., mens alt av murarbeider, flislegging – og ofte også legging av membraner, er murerens jobb.

Ingen er mer på hjemmebane på badet enn rørleggeren, som har ansvaret for at alt av rørsystemer og sanitærutstyr kommer på plass.

Fordi det er få ting som kan få mer fatale følger for en bolig enn vannskader, er rørleggerfaget underlagt strenge lover og forskrifter og det stilles høye krav til faglig kunnskap.

Det samme gjelder for elektrikeryrket, der det også kan få store og katastrofale konsekvenser dersom man ikke vet nøyaktig hva man holder på med. Alt av elektrisk opplegg er det derfor elektrikeren og ingen andre som skal ha befatning med.

Og så har vi maleren da. Det kommer neppe som noen overraskelse at han /hun er den som utfører alt malerarbeidet som skal gjøres i rommet, men en maler gjør mer enn som så. Dersom det skal tapetseres eller legges vinyl, faller dette også inn under maleryrket, og det samme gjelder påføring av nødvendige membransystemer.

Å overlate den store og krevende jobben det tross alt er å bygge et bad til en totalentreprenør, vil i de aller fleste tilfeller være et klokt valg.

I motsatt fall er det du selv som må være prosjektleder og koordinere hele greia, både håndverkerne og framdriften av arbeidet. Dette er på ingen måte forbudt, men det kan være en relativt tung og krevende oppgave for en ufaglært, og det er også du selv som blir sittende igjen med ansvaret for at badet er bygget etter de gjeldende forskriftene.

Setter du bort hele jobben, kan du i stedet smykke deg med tittelen “byggherre”, gi beskjed om hva du vil ha gjort og bare lene deg tilbake – mens det hamres, skrus, bores, trekkes rør, installeres, males, flislegges og monteres – og det nye badet ditt bit for bit stiger fram i all sin prakt – uten at du trenger å løfte en finger.

Dessuten er det bedriften som har gjort jobben som har ansvaret dersom noe mot formodning skulle gå gæærnt.

For å unngå at dette skjer, er det imidlertid lurt å sørge for at bedriften du velger er Godkjent våtromsbedrift. Da skal du kunne være trygg på at hver eneste håndverker som er involvert i jobben er innehaver av et våtromssertifikat og har forpliktet seg til å utføre jobben i henhold til Våtromsnormen.

Fint for deg og fint for badet ditt!

Lykke til!

Categories: OppussingTags: , , , , , , , , ,

Leave a Reply

%d bloggers like this: