Fingrene av fatet!


macro photography of a stainless steel faucet
Foto: WordPress

Hvis du har tilstrekkelig antall levde år bak deg, så husker du kanskje det aller første møtet du hadde med et berøringsfritt vannarmatur – forvirringen som oppsto da du sto der og skulle vaske hendene, men ikke kunne finne noe sted å skru på vannet, og den blandede følelsen av forundring og aha-opplevelse da det plutselig begynte å renne helt av seg selv.

Det som for noen tiår tilbake nesten kunne føles som en ren science fiction-opplevelse for mange, har i dag blitt til noe som er helt elementært og dagligdags, spesielt i det offentlige rom, som på kjøpesenter, flyplasser, restauranter, sykehus – og i barnehager.

I utgangspunktet startet det hele med at berøringsfrie armaturer ble utviklet som et nødvendig og etterspurt produkt til bruk innen helsevesenet for å hindre risiko for smitteoverføring. Etter hvert fant det veien videre til andre steder der hvor mange mennesker ferdes, og i årenes løp har det gradvis også fått stadig større innpass i private boliger. Etter at koronaviruset gjorde sin entre her i landet, har salget av dem føket rett til værs.

Hvordan virker det?

Selve kranen er utstyrt med en sensor som registrerer bevegelse og aktiverer vannstrålen. Når bevegelsene opphører, vil vannet stoppe automatisk. Berøringsfrie kraner er i de aller fleste tilfeller batteridrevet. Avhengig av bruken vil batteriets levetid være på 3-5 år.

Er du glad i apper, får du også berøringsfrie armaturer som er utstyrt med en bluetooth-sensor, noe som gjør at du kan kontrollere det fra mobiltelefonen. Dette gir deg full kontroll over alt fra vannmengde, sensorfølsomhet, rengjøringsmodus, maksimal åpningstid – og forteller deg når det er på tide å bytte batteri.

Det er flere gode grunner til å velge berøringsfritt, enten du er i ferd med å bygge nytt bad eller bare har lyst til å bytte ut den slitne, gamle kranen din med en ny.

I disse dager er temaet naturligvis mer aktuelt enn noensinne, med tanke på virus og mulig smitteoverføring, også på hjemmebane.

Rundt 80% av alle smittsomme sykdommer overføres via hendene, derfor er god håndhygiene utrolig viktig.

En vannkran er noe alle i familien er borti jevnt og trutt mange ganger daglig og den er dermed et ypperlig samlingspunkt for all verdens ruskomsnusk som de ulike medlemmene av husstanden kan finne på å drasse med seg inn i huset. Når du slipper å berøre kranen for å skru vannet av og på, unngår du nærkontakt med mulige smittefarlige overflater, noe som igjen vil være med på å forhindre spredning av eventuell sykdom.

håndvask
Foto: WordPress

En annen fordel med berøringsfrie kraner, er den vannbesparende effekten de har. Vann er en av våre viktigste ressurser og vi har en tendens til å bruke langt mer av det enn det som er nødvendig.

Siden en berøringsfri kran stenger av vannet automatisk så snart du tar hendene vekk fra sensoren, vil vannforbruket reduseres betydelig, noe som igjen er svært gunstig både for miljøet og lommeboka.

Med forhåndsinnstilt temperatur på vannet, vil denne type armatur også være trygg med tanke på skoldingsfare, noe som er spesielt verdifullt hvis man har små barn i huset.

Som en ekstrabonus kan du til og med spare deg selv for litt rengjøring, siden du slipper de evinnelige fingermerkene som ellers har en tendens til å dukke på et manuelt armatur med lynets hastighet.

Kanskje tenker du at det vil innebære masse ekstra klabb og babb og i verste fall koste skjorta å bytte ut den eksiterende kranen din med en berøringsfri løsning.

En hvilken som helst manuell kran kan imidlertid erstattes med et berøringsfritt armatur uten at det byr på nevneverdige utfordringer, og siden det er batteridrevet trenger du ikke engang elektriker, kun en rørlegger til å fikse hele greia.

Prisen er heller ikke spesielt avskrekkende. Som med alt annet, vil naturlig nok utgiftene variere ut fra hvilke ønsker og behov du har, men det er fullt mulig å få et ferdig installert berøringsfritt armatur på plass for under 5 000 kr.

Ta deg en runde innom en rørleggerbedrift eller flere og sjekk hva de har å tilby. Det er mye snasent å velge blant, og de hjelper deg gladelig med å finne en god løsning for badet ditt.

Selv om den tiden vi er inne i, har skapt en helt spesiell situasjon med tanke på smittefare, god håndhygiene og en aldeles ny bevissthet på hvor vi til enhver tid har hendene våre plassert, er det all grunn til å tro at berøringsfrie armaturer, også i private hjem er noe som har kommet for å bli, og som vi kommer til å se stadig mer av i tiden som kommer, uansett hvordan fremtiden forøvrig skulle vise seg å barke av sted.

Categories: UkategorisertTags: , , , , , ,

Leave a Reply

%d bloggers like this: