Fagsjefens “Ti i skuddet”


Fagsjef i Fagrådet for våtrom, Bjørn Grimsrud
Fagsjefen i Fagrådet for våtrom, Bjørn Grimsrud
Foto: Monica Krogstad

Vi plukker opp tråden fra forrige innlegg og kjører på med enda en runde med “Finn fem feil” – bortsett fra at vi denne gange øker antallet på problemområder fra fem til hele ti punkter.

Vi holder oss på badet denne gangen også, men forflytter oss over fra ting som bare irriterer til forhold som faktisk kan ha stor betydning for om et bad i det hele tatt er levedyktig eller ikke i det lange løp.

Det bygges eller rehabiliteres minst 150 000 våtrom i Norge årlig, og i ca. 90% av tilfellene går byggeprosessen på skinner og ender i bare fryd og gammen. For de siste 10 prosentenes del derimot, er det beklageligvis stor sannsynlighet for at det er trøbbel i vente…

Fordi det er mange ting som kan gå gæærnt på et bad, og siden akkurat dette rommet er det stedet de fleste fatale feil og mangler i en bolig oppstår, kan det være greit å være oppmerksom på hva det er verdt å være ekstra påpasselig med, enten du er i ferd med å pusse opp eget bad eller er på jakt etter ny bolig.

I forsøk på å finne ut litt mer om hva som egentlig er de viktigste grunnene til at ting av og til går skeis på et bad og hvor de fleste problemene ligger, har Badebloggen søkt faglig bistand hos fagsjefen i Fagrådet for våtrom, Bjørn Grimsrud, som gjennom jobben sin har milelang erfaring med nettopp dette.

Han øser raust av kunnskap og erfaringer og serverer gladelig en rykende fersk liste over de mest vanlige feilene og manglene på norske baderom.

Så værsågod – her er fagsjefens 10 på topp-liste over grunner som gjør at det ofte går gæærnt med bad:

  1. Mangelfullt fall mot sluk
  2. Høydeforskjell mellom dørterskel og slukrist er for liten
  3. Overgangen mellom membran og sluk er ikke tett
  4. Rørmansjetter mangler i gjennomføringer
  5. Mangelfull dokumentasjon
  6. Løse fliser
  7. Mangelfull lekkasjesikring av innbyggingssisterner
  8. Mangelfull planlegging = dårlig resultat
  9. Bruk av ikke dokumenterte produkter.
  10. Feil bruk av materialer.

Det var smørbrødlista si det tenker jeg!

Det gledelige midt oppi all elendigheten, er at det er mange grep du kan ta selv for å unngå å ende opp i den beryktede 10 prosent-gjengen!

Skal du pusse opp eller rehabilitere eget bad, er den beste og enkleste måten å sikre deg et godt, varig og vanntett sluttresultat på, rett og slett å sørge for å bruke håndverkere som har kompetansen i orden. Selv om alle kan gjøre noen bommerter av og til, er sjansen likevel veldig mye mindre for at det skjer hvis du benytter deg av seriøse fagfolk.

Er du på boligjakt, har du naturlig nok ikke den samme muligheten til å kontrollere hvordan badet har blitt bygget, men må forholde deg til de opplysningene som er gitt i salgsprospektet.

På enkelte områder må du bare stole på magefølelsen og det som blir fortalt, men det er også flere av punktene på listen over som du kan sjekke selv, før du avgjør om du har funnet drømmeboligen eller ei.

Vi tar en liten gjennomgang.

Om fallet mot sluket er tilstrekkelig er enkelt å teste ved hjelp av noe så enkelt som en klinkekule eller en golfball, så sørg gjerne for å ha med deg en i lomma når du går på visning. Hvis kula eller ballen triller med stø kurs mot sluket, kan du regne med at fallet er på plass. Du kan også prøve å skru på dusjen for å se hvor vannet renner.

Hvorvidt høydeforskjellen mellom dørterskel og sluk er etter forskriftene, er i mange tilfeller ikke like enkelt å oppdage for en allminnelig boligkjøper, med mindre du er utstyrt med laser eller vater og vet hva du skal se etter. Korrekt høydeforskjell skal være minst 25 mm fra toppen av slukrist til der membranen er avsluttet ved terskelen.

Hvordan det står til med overgangen mellom membran og sluk, er ikke noe du klarer å sjekke selv, med mindre du ser at det drypper gjennom taket i etasjen under. Det er i såfall et veldig dårlig tegn!

Om dokumentasjonen på badet er mangelfull derimot, er enkelt å finne ut av på egen hånd.

En såkalt FDV-dokumentasjon skal foreligge og den skal fortelle både om hvilke produkter som er benyttet og om hvordan badet skal driftes og vedlikeholdes. Dette for at badet skal holde riktig kvalitet i forventet levetid.

Løse fliser er også enkelt å registrere. De vanligste årsakene til at dette oppstår er at det rett og slett er brukt for lite lim, eller at det er feil ved underlaget.

Hvordan det står til med lekkasjesikringen hvis det er en Innbyggingssisterne inne i bildet, er ikke alltid så enkelt å finne ut av, i hvert fall ikke i forhold til det som befinner seg inne i veggen. Det du derimot kan se etter er at det er en drenasjeåpning under klosettskåla. Her skal vannet renne ut hvis noe skjer i veggen.

Ellers er egentlig det beste rådet å bruke alle sansene du har fått utdelt. Ha øynene med deg, men ikke glem luktesansen heller. Mugg, fukt eller råte i tak og vegger som ikke nødvendigvis er synlig, vil likevel i mange tilfeller kunne gi en særegen lukt i rommet, omtrent som gammel, fuktig kjeller.

Videre kan det som regel være fornuftig å lytte også. Til magefølelsen sin.

Selv om du skulle oppdage enkelte feil og mangler ved badet når du er på visning, så betyr ikke dette nødvendigvis at boligdrømmen trenger å “gå i dass”. Imidlertid kan det være verdt å ta med i beregningen hvor mye det eventuelt vil koste å utbedre feilene før du legger inn et bud.

Lykke til!

Categories: UkategorisertTags: , , , ,

Leave a Reply

%d bloggers like this: