Litt tørrprat om lover og regelverk


Foto: Adobe Stock

Alt tyder på at det er mange som har planer om å bruke sommeren i år til å pusse opp hjemme.

I den forbindelse er det massevis av avgjørelser som skal tas, mange ting å ta hensyn til og mye å sette seg inn i, også når det kommer til lover og regelverk. Særlig hvis det er våtrom, som bad og vaskerom som skal pusses opp er det viktig å holde tunga rett i munnen og ha kjennskap til hvilke lover og regler som gjelder.

Så la oss snakke litt om lovverket.
Kjedelig sier du?
Muligens tenker du at bare selve ordet “lovverket” høres ut som noe av det tørreste og minst oppløftende som tenkes kan og at det kun er ensbetydende med krav og plikter som myndighetene har tredd nedover hue på oss for å gjøre livet vanskelig.

I så fall kan jeg glede deg med at loven i virkeligheten faktisk er på vårt parti, og at når regelverket forteller oss at et bad skal bygges slik eller sånn, så er det nettopp for at vi skal slippe å få problemer i ettertid.

Dessuten handler ikke loven bare om hvilke krav som stilles til oss når vi skal pusse opp. Den gir også i stor grad oss som forbrukere rettigheter dersom noe skulle gå gæærnt.

Derfor benytter Badebloggen anledningen, nå sånn helt i innspurten til fellesferien, til å servere litt – kanskje ikke så spennende, men om ikke annet ganske matnyttig sommerferie-lektyre i form av en liten oversikt over de ulike lovene og reglene som det kan være greit å ha kjennskap til dersom du skal pusse opp badet i sommer:

Forbrukerkjøpsloven:
Dette er en lov som er laget for å beskytte forbrukernes rettigheter ved salg fra næringsdrivende. Den gir deg som kunde klagerett dersom varen eller tjeneste du har kjøpt ikke oppfyller de kravene som i følge loven skal kunne forventes av produktet du har kjøpt.

Angrerettloven:
Gjelder hvis du har gjort avtaler om kjøp eller leie utenfor et fast utsalgssted, som via telefon eller internett, på messer o.l., og er en lov som gir deg mulighet til å komme ut av et kjøp av varer eller tjenester. Angrefristen er som regel på 14 dager,  

Håndverkertjenesteloven:
Dette er desidert den viktigste loven for deg å ha kjennskap til når du skal pusse opp og hyre inn håndverkere. Formålet med denne loven er å ivareta både dine og håndverkernes interesser på best mulig måte.
Den stiller krav til hva som skal kunne forventes av håndverkeren og viser også til hvilke rettigheter du har som forbruker.

 For øvrig vil det alltid være vel verdt å prøve å prate med håndverkeren hvis vedkommende har tabbet seg ut, før du drar fram lovverket og truer med rettsak, for å se om det går an å løse problemene på en enklere og bedre måte som begge parter vil være tjent med. Håndverkertjenesteloven er klar på at håndverkeren skal få sjansen til å rette opp feil eller mangler. Mange konflikter kan unngås med god kommunikasjon mellom kunde og håndverker, skriftlige avtaler og klare retningslinjer.

Du kan lese mer om både forbrukerkjøpsloven, angrerettloven og håndverkertjenesteloven på siden til Forbrukerrådet, http://forbrukerradet.no

El-tilsynsloven:
Lov om tilsyn med elektriske anlegg og elektrisk utstyr, samt forskrifter, regler om hvem som kan montere elektrisk utstyr og hvilke standarder som kreves.
Siden det under reglene for hvem som kan montere elektrisk utstyr kommer helt klart fram at det bare er kvalifiserte fagfolk, holder det lenge for deg som forbruker å vite at siden du ikke har lov til å tukle med noe som helst som har med strøm å gjøre selv, er i grunnen det eneste du trenger å forholde deg til å sørge for å skaffe til veie en dyktig elektriker – og å få en samsvarserklæring fra vedkommende etter utført arbeid.

Plan – og bygningsloven (PBL):
Loven som bestemmer alt om hvordan norske bygg skal bygges.

TEK17:
Dette er en del av Plan – og bygningsloven som angir de lovpålagte minimumskravene håndverkerne må forholde seg til når det skal bygges, rehabiliteres eller pusses opp.

Våtromsnormen:
Våtromsnormen er egentlig ikke en lov i det hele tatt, men en anbefalt norm som består av konkrete løsninger som ivaretar kravene i TEK17 på en god måte.
Våtromsnormen er et samarbeidsprosjekt mellom SINTEF Community og Fagrådet for våtrom.

Hvis du fortsatt syns lover og regelverk høres like knusktørt ut, er det aller smarteste du kan gjøre for å slippe å ødelegge ferien med å tenke på det, rett og slett å sørge for å ansette de rette folka til å gjøre oppussingsjobben for deg.

Sjekk referanser, sørg alltid for skriftlige avtaler og beskriv arbeidet du vil ha utført grundig og nøyaktig, sånn at det ikke fins rom for misforståelser. Sørg også for å få sluttdokumentasjon på utført arbeid.

Sats på de seriøse håndverksbedriftene, aller helst de som kan flagge at de er Godkjent våtromsbedrift og dermed har forpliktet seg til å følge Våtromsnormen.

Da bør du kunne føle deg trygg på at håndverkerne kjenner regelverket og sørger for at det overholdes, og at du forhåpentligvis også slipper å forholde deg til både angreretten, forbrukerkjøpsloven og håndverkertjenesteloven i ettertid.
For med de rette håndverkerne i sving, kan du droppe juss og konflikter og heller fylle sommerferien med morsommere ting.

Foto: Adobe Stock

Lykke til, og riktig god sommer!

Categories: Oppussing, UkategorisertTags: , , , , ,

Leave a Reply

%d bloggers like this: