Blir det nytt bad på hytta i år?


Foto: Adobe Stock

Med til sammen 437 833 hytter og fritidsboliger her i landet, må vi nordmenn kunne betegnes som et ekte “hyttefolk”. Hver tiende av oss er i besittelse av en, og i mer enn hver tiende kommune fins det flere hytter enn boliger.

Hvor vi foretrekker å ha hytta vår plassert og hvilken standard vi ønsker at den skal ha, varierer. Der noen liker fjellet best, er andre mest glad i havet. Noen sverger til en enkel livsstil på hytta, uten hverken strøm eller innlagt vann, mens andre igjen mener at begrepet “enkelt” er ensbetydende med å kunne nyte hyttelivet med mest mulig komfort.

Felles for de aller fleste av oss er at vi er veldig glad i hyttene våre. Og aldri har vi elsket dem høyere enn det vi gjorde i våres, da en stor andel av befolkningen helt sikkert kunne hatt mer glede og nytte av dem enn noen gang, men var forhindret fra å besøke dem.
Hytteforbudet svei langt inn i den norske folkesjela og kunne nok føles både rått og brutalt for mange.

For hytta er selve fristedet vårt. Det er dit vi drar når vi trenger et pusterom fra hverdagen. Det er der vi skrur på hvilepulsen, der livet går litt saktere og skuldrene senkes noen hakk. Det er der vi koser oss. Enten den er enkel eller ei.

Nå som en litt annerledes sommerferie er under oppseiling er det grunn til å tro at det er mange som har tenkt å benytte anledningen til å ta igjen det forsømte og bruke hytta for det den er verdt. En del har kanskje tenkt på å å pusse opp og oppgradere den litt i løpet av sommeren også.

Hvis du er en av dem, kan det kanskje komme godt med med et par tips på veien?

Selv om de aller fleste hyttene som oppføres i dag har både strøm, innlagt vann og et skikkelig bad, så fins det fortsatt mange av den mer primitive sorten, der vannbæring, tømming av utedo og vedfyring er nødvendige gjøremål.

Men hvem vet,- selv om du en av dem som alltid har ment at det er dette som er det rotekte hyttelivet, så hender det at man kan komme til et punkt i livet hvor man går lei av utedo, vaskevannsfat og enkle kår og innerst inne begynner å lengte etter muligheten for å kunne ta seg en varm dusj og mer bekvemme sanitærforhold.

Da kan det være greit å vite at fjellvettregel nr. 8 også gjelder for hytteeiere med revurderte holdninger.

Det er ingen skam å snu, og det fins flere gode løsninger på markedet, selv for hytter uten hverken strøm eller innlagt vann.

Har du plassen, hjelper rørleggerbedriftene deg mer enn gjerne med å finne en løsning som funker.

Fordi hyttebad som regel ikke er helt som andre bad, er det en del ting som må tas med i betraktningen og tenkes gjennom før du går i gang.

Først av alt må du bestemme deg for hva du vil gjøre, og få klarhet i hva som i det hele tatt er praktisk gjennomførbart.

Plassen i en hytte er ofte begrenset, så finn ut om eller hvor det er mulig å få puttet inn et bad. En god planløsning vil være gull verdt på liten plass, Tenk gjennom hvilke behov du har og prøv å komme fram til smarte løsninger, f.eks. med tanke på oppbevaring.

Beliggenheten på hytta er også viktig. Befinner den seg langt utenfor folkeskikken uten bilvei helt fram, vil det ikke nødvendigvis bli så lett å få fraktet hverken varer eller håndverkere dit for å få gjort jobben.

Noen ganger må man gå den smale sti både langt og lenge for å komme fram til hytta.
Foto: Anne-Sofie Tjerbo

Sjekk hvilke forskrifter som gjelder, hva du kan gjøre selv og hva som bør overlates til fagfolk. Et dårlig bad kan føre til mye trøbbel enten det befinner seg hjemme eller på hytta.

Undersøk med kommunen hvilke regler de har med tanke på eventuelt utslipp av vann. Dette vil variere litt fra kommune til kommune og er greit å få avklart på forhånd.

I nybygde hytter med både innlagt vann og strøm skal gjeldene regelverk for bygging av baderom følges. Også hyttebad bør bygges etter Våtromsnormen. Ellers er det stort sett bare lommeboka som styrer hvilke muligheter du har. Med tanke på sikkerhet i forhold til lekkasjer, vil det være lurt å velge et dusjkabinett på hytta. Da har du bedre kontroll på vannet.

I eldre hytter uten enten strøm, innlagt vann eller begge deler, vil dette være avgjørende for hva slags sanitærløsninger det vil være mest hensiktsmessig å velge.

Dusjløsninger:

I en hytte uten hverken strøm eller innlagt vann, har du fortsatt mulighet til å kose deg med en varm dusj dersom du installerer et dusjkabinett med fotpumpe. Det kreves riktignok at du bærer inn alt vannet selv først, varmer det opp og heller det opp i en vanntank som er integrert i kabinettet, men du vet – den som venter på noe godt osv…

Mangler du vann men har strøm, kan fotpumpen byttes ut med en 12 voltspumpe i stedet. Det fins også dusjløsninger som drives på gass.

Skal du ha innvendig dusjløsning, må stedet der den er plassert være egnet for det. Det betyr at rommet må være utstyrt med ventilasjon, at gulv og vegger er behandlet for å tåle vann og at vannet kan renne ut et sted.

En annen, veldig enkel og langt rimeligere løsning kan være å rett og slett gå til anskaffelse av en enkel utedusj hvor sola varmer opp vannet.

Foto: Anne-Sofie Tjerbo


Toalettløsninger:

For enkelte kan det sikkert være trivelig og nostalgisk nok med den gamle utedoen når vær og føre ligger til rette for det, men det er ikke uten grunn at stadig flere velger andre og mer komfortable toalettløsninger på hytta. For dette lar seg fint gjøre selv uten vann og avløp.

Den aller enkleste varianten – som følger hakk i hæl etter utedassen, er et såkalt bøttetoalett, populært kalt bæsj and carry – eller BC. Dette er ganske enkelt en bøtte med dosete på og egentlig en relativt stinkende sak som muligens bør unngås til fordel andre løsninger hvis du er en sart sjel.

Et langt bedre alternativ er snurredassen, som er en relativt velkjent sak for hytteeiere og fortsatt foretrekkes av mange.

snurredass
Snurredass
Foto: Anne-Sofie Tjerbo

I de senere årene har denne imidlertid fått hard konkurranse av andre nyvinninger med velfungerende løsninger som egner seg godt selv i hytter med enkle kår, som f.eks. forbrenningstoaletter, biotoaletter eller frysetoaletter. En annen mulighet, som gir deg anledning til å ha vannklosett selv i en hytte uten innlagt vann, er å gå til anskaffelse av et såkalt vakuumtoalett.

Før du tar en avgjørelse, er det lurt å forhøre deg med leverandørene av sanitærutstyr for å finne ut hvilken løsning som vil egne seg best i din hytte ut fra hvilke begrensninger eller muligheter den har. De hjelper deg gladelig med å gjøre et klokt valg.

Med toalett og dusjløsning på plass, gjenstår bare resten.

Har du få kvadratmeter til rådighet blir det ekstra viktig å være kreativ.

Skal du ha plass til en baderomsinnredning, så fins det mange smarte modeller å få tak i, spesielt beregnet for små bad, men tenk gjerne gjenbruk i stedet og mekk sammen noe selv, f.eks. av gamle møbler. Det gir hyttebadet sjarm og sjel.

På hytta er det fint å velge farger og materialer til rommet som gjenspeiler omgivelsene rundt, enten den befinner seg ved sjøen eller fjellet. Trekk gjerne inn noen elementer fra naturen utenfor også for å sette prikken over i-en.

Lykke til!

Categories: Oppussing, UkategorisertTags: , ,

Leave a Reply

%d bloggers like this: