Toalettet – et av husets viktigste møbler


vegghengt toalett
Foto: Adobe Stock

Det er kanskje ikke noe du går rundt og tenker på til daglig, men med tanke på hvor mye tid vi faktisk slår i hel på denne porselens-innretningen i løpet av livet, så er et praktisk og velfungerende wc av stor betydning. Enkelte, kanskje særlig far i huset som i mange tilfeller er beryktet for å bruke toalettbesøket både til rekreasjon og tidvis langvarig kvalitetstid, vil muligens til og med mene at verdien av et godt toalett kan sidestilles med den på godstol’n i stua.

Den dagen du skal gå til anskaffelse av et nytt toalett, er det vel anvendt tid å sondere terrenget grundig først for å finne fram til akkurat den løsningen du vil ha mest glede av. For selv om det først og fremst er en bruksgjenstand for nødvendige ærender, så er et toalett noe du skal ha i mange år, og det skader jo ikke å gjøre oppholdet der mest mulig behagelig og komfortabelt – både for far i huset og for resten av familien.  

Hvilken type skal du velge?

Det første du må ta stilling til når nytt klosett skal installeres, er hvilken type du skal velge. I utgangspunktet fins det to hovedkategorier av toaletter, det tradisjonelle gulvstående og det vegghengte. I den senere tid har det også blitt stadig mer populært med såkalte dusjtoaletter.
Hva du skal gå for avhenger mye av smak og behag, men også til en viss grad av hvilket utgangspunkt badet ditt har. Det er ikke alt som passer like bra eller er praktisk gjennomførbart overalt. Derfor er det først av alt lurt å få kartlagt hvilke muligheter du har. Er du i tvil – forhør deg med fagfolk.

Dersom du har et eldre bad hvor du bare skal skifte ut toalettet, kan det ofte være mest hensiktsmessig å bytte likt med likt, det vil si å bytte ut det nåværende gulvstående toalettet med et nytt i samme kategori. Da kan du som regel beholde samme tilkobling til vann og avløp og har i tillegg også mulighet til å finne en modell med en fot som dekker skruehullene fra det gamle. I dag brukes det fortrinnsvis lim for å feste toalettet til gulvet for å unngå å punktere membranen, mens det tidligere var vanlig å skru det fast. Det er viktig å huske og tette gamle skruehull med silikon for å unngå mulige lekkasjepunkter.

gulvstående toalett
Gulvstående toalett
Foto: Anne-Sofie Tjerbo

Hvis du bygger et nytt bad eller skal totalrenovere, står du friere til å velge etter eget ønske.
Etter at de vegghengte toalettene kom på markedet en gang på nittitallet, ble disse raskt en soleklar favoritt for de fleste, ikke bare fordi det forenkler renholdet på badet, men også på grunn av det rent estetiske. Et vegghengt toalett er også plassbesparende og gir rommet et luftigere preg. Samtidig kreves det mer planlegging og tilpasning på forhånd enn det som er tilfelle med et som står på gulvet.

Er du helt klar for framtiden, er det kanskje et av de nyeste stjerneskuddene på toalett-himmelen, dusjtoalettet, du bør satse på. Det blir påstått at de som har prøvd et slikt et aldri mer har lyst til å vende tilbake til et tradisjonelt liv med dorull og manuell tørk. Dusjtoalettet  får stadig større innpass i norske hjem, styres med fjernkontroll eller app og kan fås med funksjoner som oppvarmet sete, justerbar dusjarm som vasker deg ren, massasjedusj med ulike spraymønstre, føner som tørker deg med varmluft, temperaturkontroll, avsug som fjerner vond lukt – og lys i toalettskålen som gjør at du slipper å skru på lyset på badet om natten for å se hva du gjør – eller har gjort..

Hvis det er prisen som skal være avgjørende, er et tradisjonelt, gulvstående klosett helt klart det rimeligste alternativet, mens et dusjtoalett vil gjøre et langt større innhogg i budsjettet, men samtidig også naturligvis gi mer luksus og velvære tilbake enn det den gode, gamle klassiker’n gulvstående sannsynligvis noensinne vil kunne være i stand til – for de som måtte ønske seg det.

Det kan også være verdt å merke seg at dersom du har lyst til å bytte ut det eksisterende klosettet ditt med et dusjtoalett, vil dette være enklest – og dermed også falle rimeligere ut hvis du har et nyere vegghengt et fra før. Ellers vil det jo alltid være sånn at jo mer arbeid som kreves i forbindelse med nye installasjoner, jo dyrere blir det. Hvilke muligheter som fins på ditt bad og hvilke omkostninger som må påberegnes er noe rørleggeren din vil kunne gi deg en vurdering på.
Uansett om du vil ha toalettet ditt enkelt eller mer avansert, hektet opp på veggen eller stående på egne ben, så fins det massevis av flotte modeller på markedet, så du vil helt sikkert kunne finne et eksemplar du kan trives med.

Andre ting som er verdt å tenke på:

Noe av det mest avgjørende når det gjelder valg av vannklosett og plasseringen av det, er størrelsen på badet ditt. Bad kommer i mange ulike størrelser og det samme gjør toaletter. Er rommet lite blir dette ekstra viktig å ta hensyn til, både med tanke på estetikk og praktisk plassering. På et lite bad vil det naturligvis være mest hensiktsmessig med et lite klosett som ikke tar opp all plassen.

Når det gjelder plasseringen, skal det beregnes minimum 80 cm bredde til toalettet. Dette vil i de fleste tilfeller gi ca. 20 cm fri armsleng på begge sider. Skal badet derimot være tilpasset rullestolbrukere, må det beregnes 90 cm fri klaring på en av sidene. I dette tilfellet bør også høyden på klosettet være tilpasset brukeren/brukerne og dermed være noe høyere enn det som er vanlig.
Dersom du skal ha et vegghengt toalett med innebygd sisterne er det også viktig å være klar over at det ikke anbefales å plassere denne på yttervegg, grunnet frostfare.

Er du opptatt av miljøet – eller av å spare penger, bør du velge et vannbesparende klosett. Vi har et enormt vannforbruk her i landet, og veldig mye av det vi bruker skylles rett ned i dass. Selv om rent vann er en ressurs vi har rikelig av, så koster det samfunnet store summer årlig både i rensing og vedlikehold. De fleste nye toaletter er i dag utstyrt med to knapper, en stor og en liten.

vannbesparende toalett
Du sparer mye vann ved å trykke på den minste knappen.
Foto: Anne-Sofie Tjerbo

Ved å benytte den minste i størst mulig grad, vil du fort nesten kunne halvere vannforbruket herfra, noe som igjen vil merkes godt på regningen fra vannverket.

Har du små barn i huset, vil garantert et toalettsete med soft-close-funksjon være et klokt valg. Da slår du to fluer i en smekk og unngår både at små fingre kan komme i klem og ekstra støy i form av slamring med dolokk – noe som igjen i verste fall kan føre til at porselenet i toalettet sprekker.

Hvis hygiene er det som opptar deg mest, uten at du nødvendigvis syns det er spesielt morsomt å gjøre rent, er dette også noe som absolutt er verdt å ta med i vurderingen når du skal finne riktig toalett. Velg en modell med glattest mulig overflate og mest mulig enkel utforming for å unngå kriker og kroker som samler støv og skitt. Et klosett med åpen eller ingen spylekant vil også bidra til å forenkle rengjøringen. Det samme gjør den fiffige funksjonen Quick-release, som rett og slett går ut på at hele toalettsetet kan fjernes før du gyver løs med vaskefilla.

quick release
Quick-release er tingen når dovask står på programmet!
Foto: Anne-Sofie Tjerbo

Og forøvrig – er det vel i grunnen med valg av toalett som med andre ting – at smaken er som baken.

Lykke til!

Categories: UkategorisertTags: , , , ,

Leave a Reply

%d bloggers like this: