Hipp hurra for alle verdens mødre!


Foto: Anne-Sofie Tjerbo

” Gud lager mødre av skyer og englehår og alt snilt i verden – og litt slemt. De måtte starte fra mannens ribben. Så brukte de mest hyssing tror jeg”.(Ukjent – fra Gullkorn fra barnemunn)

Mor, mamma, modern eller muttern,- samme hvilken betegnelse du bruker på morra di, – på søndag er det morsdag, og det er en dag som er vel verdt å markere! For hva hadde vi vel vært uten mødrene våre? Sånn rent bortsett fra at vi overhodet ikke ville vært til i det hele tatt da… Og på den annen side, hva hadde vi som er mødre selv vært uten barna våre? For å si det som Jan Rune, 6 år : “Det som er viktig for mødre, er at de får barn. Hvis de tilfeldigvis er så uheldige å ikke få barn, må de være alenemødre hele livet”.

Alenemor, fostermor, adoptivmor, stemor, bestemor, oldemor, – .. svigermor..? – eller bare en helt vanlig mamma, – mødre kommer i allverdens ulike utgaver, fasonger og aldre. Vi har småbarnsmødre, vi har tenåringsmødre og ikke å forglemme godt voksne mødre som for lengst har fått ungene ut redet og er i full gang med pensjonisttilværelsen.

Felles for de aller, aller fleste av oss, er at vi er knyttet til mødrene våre med veldig tette bånd og at de betyr uendelig mye for oss.

Morsdagen er den dagen i året da vi blir minnet litt ekstra på å fortelle hvor stor pris vi setter på dem og det er også en gyllen anledning til å vise det.

Så hvordan kan vi best glede og hedre mødrene våre på morsdagen, og hva er det en mamma vil sette aller mest pris på?

Nå mangler det på ingen måte på gode råd og tips i så måte. Handelsstanden drysser reklame nedover hodene våre som konfetti allerde i god tid før deadline og gir oss kontinuerlig remindere om å “huske mor på morsdagen” med alt fra kjøkkenutstyr og diamanter til blomster og sjokolade. Og mor vil helt sikkert bli glad uansett hva hun får, om det så bare er et kort, – for mødre er veldig takknemlige sånn!

Men hva med å gi bort noe som egentlig ikke koster stort, men som likevel er skikkelig eksklusivt, – som rett og slett litt kvalitetstid?

I dagens samfunn har tid blitt en luksusvare, og et pusterom i hverdagen er noe de fleste mammaer sannsynligvis ville sette stor pris på å få, kanskje særlig småbarnsmødre som er i evig kamp mot den velkjente tidsklemma.

Med full jobb, hus, hjem, barn og alskens aktiviteter, kan det å skulle rekke alt man må og bør være mer enn utfordrende nok, og det å i tillegg skulle prøve å finne litt tid til seg selv midt oppi mammatilværelsen, kan man veldig ofte bare skyte en hvit pinn etter.

Så hva med å sørge for å gi mamma et velfortjent frikvarter i en hektisk hverdag.

Foto: Adobe Stock

For eksempel med og legge årets morsdagsfeiring til badet?

Hvorfor ikke rett og slett gi mor en skikkelig hjemmealenefest i badekaret,- i ro og mak og uten et eneste forstyrrende element?

Hvis barna er veldig små, er det ikke sikkert hun har vært på do i fred og ro engang på det hun kan huske, og dersom de er tenåringer kan det hende hun dag ut og dag inn har måttet vente i timesvis på å få tatt seg en dusj – i lunkent vann..

Så hva kan vel smake bedre enn en herlig spaopplevelse i salig ensomhet for en sliten mor?

badekar med blomster
Det er morsdag bare en gang i året. Om du har lyst til å putte hele blomsterbuketten du fikk i badevannet, – bare gjør det!
Foto: Adobe Stock

Det kreves selvsagt litt innsats fra resten av familien. Først og fremst,- brett opp ermene og gjør det rent, ryddig og hyggelig på badet, – mødre har en tendens til å slite med å finne den store roen hvis rommet flyter av skittentøy og rot. Sørg gjerne også for å ha fylt opp badet med noen gode produkter som skaper ekstra velvære. Noen duftlys og en kurv fylt med deilige badeprodukter kan være en herlig morsdagsgave som setter prikken over i-en. Og det beste av alt,- det trenger ikke å koste skjorta. Du kan med fordel lage det selv! Det er ikke bare mye morsommere, men alle vet jo at mammaer elsker å få hjemmelagde gaver… Særlig når det er noe annet enn dorullnisser.

Både badesalt, brusende badebomber og velluktende duftlys er enkelt og raskt å mekke sammen av dagligdagse ting som du enten allerede har i huset eller i mange tilfeller finner mesteparten av i nærbutikken, så hvorfor ikke gi det et forsøk og overraske mor med noen egenproduserte godsaker som gjør godt for både kropp og sjel?

Her er noen enkle oppskrifter du kan teste ut på mor:

Badesalt med duft av lavendel:

badesalt med lavendel. DIY
Badesalt med lavendel,- for lave skuldre.
Foto: Adobe Stock

Hjemmelaget badesalt er noe av det enkleste du kan lage. Det eneste du trenger er to ingredienser,- havsalt og lavendelolje ( Eller ev. annen eterisk olje med god duft). Havsalt finner du på super’n og lavendelolje på apotek eller i helsekostforretning.

Hell ønsket mengde havsalt i en passelig bolle og drypp over noen dråper med olje. Rør rundt. Hvis du vil pynte opp badesaltet litt ekstra, kan du gjerne blande litt tørket lavendel inn i det også.

Fyll badesaltet på en pen krukke og sett gjerne på en etikett som forteller hva det er.

Brusende badebomber:

Badebomber DIY

Selv om man er mamma og aldri så voksen, så er det fortsatt helt innafor å syns det er gøy med brusende badebomber, og det er ikke noe hokus pokus å lage dem selv.

Du trenger:
500 g natron
500g sitronsyre
Velduftende olje etter eget ønske
Former, – f. eks. pepperkakeformer eller muffinsformer i silikon.
Hvis du vil ha farge på badebombene, trenger du også konditorfarge.

Slik gjør du
Bland 1/2 ts. eterisk olje med 1/2 ts. vann i en bolle.
Tilsett 2,2 dl. natron og bland godt.
Tilsett deretter 1,2 dl sitronsyre og kna det hele sammen til en grovkornet masse.
Bland inn konditorfarge hvis du ønsker det.
Press massen ned i formene og pakk dem inn i plastfolie. La dem stå noen timer til massen er hard.

Disse badebombene inneholder få ingredienser, og bortsett fra duftoljen finner du det du trenger til dem i nærbutikken. Vil du lage badebomber med flere og mer velgjørende ingredienser, så finner du mange spennende oppskrifter på nettet.

Duftlys:

Hjemmelagde duftlys i glass.
Skap stemning med hjemmelagde duftlys
Foto: Adobe Stock

Egenproduserte duftlys har den fordelen at de lukter akkurat det du vil at de skal lukte. Dessuten er de raske å lage og langt billigere enn å kjøpe ferdige i butikken.

Har du noen gamle lysstumper, så bruker du dem. Hvis ikke, så kan du sikkert ofre noen hele lys for en god sak.

Du trenger også noen glass som tåler varme, en eterisk olje med ønsket duft og veke. Veke kan du kjøpe i en hobbybutikk, men du kan like gjerne bruke den som er inni de lysene du skal bruke.

Slik gjør du:
Stearin fra gamle eller nye lys legges i en tom hermetikkboks eller en annen beholder som det ikke er så farlig med og smeltes i vannbad på komfyren. Tilsett noen dråper med duftolje. Fest veken midt i bunnen av glasset med litt tape eller lim og hell den smeltede stearinen forsiktig oppi. Støtt opp veken med noen blomsterpinner e.l. sånn at den holder seg på plass til massen har stivnet.

Når badet er ryddig og rent, duftlysene er tent og det er rigget for et herlig mamma-spa, kan resten av familien med fordel finne på noe gøy utenfor husets fire vegger en stund sånn at freden kan senke seg over huset.

Foto: Adobe Stock

Det er langt fra alle mødre som har små barn lenger, men selv om moren din befinner seg i livets høst, eller i det minste på vei i den retningen og ikke føler det aller minste snev av behov for mer alenetid enn det hun allerede har, så vil hun garantert sette pris på både litt av tiden din og noen velgjørende produkter hun også. For kvinner er kvinner uansett alder og litt ekstra hverdagsluksus er like viktig for alle. Kanskje ikke minst når en har nådd bestemorstadiet og føler seg helt i tråd med beskrivelsen til lille Heidi, 6 år: “En bestemor er en som hele slekten har kommet ut gjennom. Da er det ikke så rart om hun blir litt slaskete i skinnet!”

En strålende fin morsdag til absolutt alle mødre!

Categories: UkategorisertTags: , , ,

Leave a Reply

%d bloggers like this: