Skal du på visning – vær smart!


Foto: Adobe Stock

Statistikken over eiendomssalg viser at vi nordmenn flytter på oss relativt ofte – og at vi gjør det stadig oftere. I følge DNB Eiendom var det i 2019 rekordmange boliger som skiftet eier her i landet.

I jakten på drømmehuset eller leiligheten er det å gå på visninger en viktig del av prosessen, og er du en av dem som har planer om nettopp dette i nær framtid, er det en del ting som er viktig å passe på, sånn at du ikke i verste fall blir sittende igjen med skjegget i postkassa – muligens den som tilhører boligen du var den heldige vinneren av budrunden på…
For klagesakene etter boligkjøp er mange, og veldig ofte er grunnen rett og slett at kjøper ikke har tatt seg bryet med å sette seg godt nok inn i tingenes tilstand på forhånd.

Selv om et boligkjøp sannsynligvis er den aller største investeringen de fleste av oss vil foreta her i livet, viser det seg at det er mange som faktisk bruker mindre tid på å handle hus til flerfoldige mill. enn det de gjør på å kjøpe seg en ny tv.
En undersøkelse fra Norstat, på oppdrag fra FINN eiendom, forteller at så mange som hver fjerde boligkjøper ikke har tatt seg bryet med å lese salgsoppgaven ordentlig – eller i det hele tatt, før de går til innkjøp av ny bolig.

Dette er særdeles lite klokt, for som boligkjøper har du selv plikt til å undersøke at huset eller leiligheten du kjøper er i den stand som forventes. Dette betyr igjen at dersom opplysninger om eventuelle feil og mangler er gitt i salgsdokumentene eller at om det fins problemer som selger ikke har visst noe om, så vil du neppe komme særlig langt med en klagesak i ettertid.

Så forbered deg godt dersom du har tenkt deg ut for å titte på ny bolig, – det kan spare deg for mange sure overraskelser – og store utgifter.

Ta deg tid til å lese skikkelig gjennom salgsoppgaven hjemme i ro og mak før du drar på visningen. Denne kan lastes ned fra FINN.no. Her vil du finne både takstmannens vurdering og selgers egenerklæringssjema. Er det noe som er uklart, eller noe du stiller spørsmål ved, – skriv ned alt du lurer på underveis og ta det opp med megleren. Det kan også være verdt å sjekke boligmappa.no. På denne siden kan du i mange tilfeller finne dokumentasjon på hva som er gjort av arbeider på den boligen du er interessert i.

Ofte kan alderen på huset eller leiligheten, og opplysninger om når det ble pusset opp sist, fortelle mye om tilstanden, men det sier ikke nødvendigvis noe om arbeidet ble gjort forskriftsmessig.

La deg heller ikke lure av at boligen du skal se på kanskje er splitter ny og at det flagges med “høy standard”. Det sier de fleste. De harde fakta er at det er penga som rår i byggebransjen som på de fleste andre områder, noe som i mange tilfeller fører til snevre tidsrammer for å få ferdigstilt bygget og også til bruk av mest mulig rimelige løsninger. Selv om utbygger er pålagt å følge gjeldene regelverk, så vil det ofte være tøyd til ytterste minstekrav og i verste fall enda litt lenger.

Derfor er det viktig at du ikke bare har studert salgsdokumentasjonen nøye, men også at du bruker tid på å sjekke de faktiske forholdene der du er på visning, enten det dreier seg om nybygg eller et gammelt kråkeslott.

Tall fra ulike bransjer, viser at den aller viktigste årsaken til uoverensstemmelser i forbindelse med kjøp og salg av bolig, er feil og mangler ved badet. Derfor er dette et greit sted å starte når du kommer på visning. For dersom ting ikke er på stell her, hjelper det egentlig ikke så mye om resten av boligen ser aldri så strøken ut.

Hva bør du sjekke?

Hvis badet er relativt nytt eller nyoppusset, bør du forsikre deg om at arbeidet er utført av godkjente fagfolk, og aller helst at disse har fulgt Våtromsnormen. Selv om ikke denne er påbudt, vil det gi en ekstra sikkerhet. Forsikre deg også om at det foreligger dokumentasjon på alt det utførte arbeidet.

Hvordan lukter det?
Ta i bruk nesa og kjenn etter hvordan det lukter på badet. Friskt og godt eller omtrent som i en gammel potetkjeller? Hvis det er mugg, sopp eller råte i rommet, holder det som oftest med et godt magadrag for å merke det – og det er aldri noe godt tegn.

Hvor renner vannet?
Undersøk om det er tilstrekkelig fall mot sluket, sånn at vannet renner dit det skal og ingen andre steder. Dette er enkelt å sjekke ved å skru på dusjen. Ellers kan det også være smart å ta med seg en klinkekule eller en golfball på visning for å se om fallet på gulvet er tilfredsstillende.

sluklokalisator FFV
Klinkekule, golfball – eller Fagrådets sluklokalisator,- bruk det du har for å sjekke riktig fall på badegulvet.
Foto: Anne-Sofie Tjerbo

Hvordan står det til med flisene?
Se etter sprukne fliser og manglende fuger. Bank litt på flisene også. Kommer det en hul lyd, kan det tyde på at de er løse. Ujevne fliser kan bety at fuktighet bak dem har fått en gipsvegg til å svelle, men det kan også bety at de er satt opp av en amatør. Og hvis badet er flislagt av en amatør, så er det store spørsmålet om det er den samme amatøren som har sørget for å utføre resten av oppussingsarbeidet og hva slags forhold han i så fall har hatt til ting som bruk av membran og til å følge det øvrige regelverket..

Er badet utstyrt med dusjkabinett eller dusjes det rett på veggen? Dette er noe som har betydning for badets levetid.

Gulvet
Dersom gulvet er flislagt, er det helt nødvendig at det er membran under flisene for at det skal være tett. Denne skal være festet til sluket. Overgangen fra membran til sluk er et spesielt kritisk punkt der det ofte kan oppstå lekkasje hvis arbeidet ikke har blitt korrekt utført.
For å sjekke at dette ser greit ut, kan du åpne sluket og se etter om det stikker fram en gummilignende kant under klemringen. Dette er membranen.
Er gulvet utstyrt med vinylbelegg,- påse at dette er helt, uten sprekker eller rifter.

Rørene
Undersøk rørskjøter for fuktighet, noe som kan være et tegn på mulig lekkasje.

lekkasje i rørskjøt
Det hjelper ikke om rørene er aldri så blanke og fine hvis de lekker som en sil i skjøtene.
Foto: Adobe Stock

Alderen på varmtvannstanken og eksisterende rørsystem er også ting du bør finne ut av. Er det gamle kobber – eller stålrør, eller er boligen forsynt med et nyere rør i rør – system? Dersom badet er relativt nyoppusset, men de gamle rørene er beholdt, vil du måtte regne med at disse går nedenom og hjem i nær framtid – med de ekstra kostnadene det fører med seg.

Vanntrykk, ventilasjon og varmekabler
er andre ting du bør undersøke at funker tilfredsstillende.

Skikkelig ventilasjon på badet er avgjørende for å få fjernet fuktighet, så påse at dette er på plass og virker effektivt.
Hvis badet er utstyrt med varmekabler,- skru dem på for å se om de virker.
Test hvordan vanntrykket er også ved å skru på servantkranen.

Selv om det å skulle kunne vurdere tilstanden til et bad- eller en hel leilighet for den saks skyld, kanskje kan høres ut som en formidabel oppgave for en amatør på visning, – uten snev av håndverksmessig erfaring, så kommer du faktisk veldig langt på vei ved å følge disse enkle rådene, i tillegg til å bruke hodet, megleren og god tid!

Lykke til i jakten på drømmeboligen!

Categories: UkategorisertTags: , , , ,

Leave a Reply

%d bloggers like this: