Når sparegrisen er slunken og oppussingslysten stor


Bilde: Adobe Stock

Om trangen til å pusse opp badet føles overveldene, men bankkontoen din forteller deg at er lite gjennomførbart, så fatt mot,- alt håp er ikke ute!

Så sant badet ditt i utgangspunktet er tørt og i god teknisk stand, røropplegget fortsatt har noen år igjen og det egentlig ikke feiler det noe som helst,- annet enn at du syns det er stygt, kjedelig eller gammeldags, så trenger du ikke nødvendigvis å måtte svi av flere hundretusen på en helrenovering for å skape det om til et helt nytt rom. Faktisk kan du komme ganske langt med en oppussing light-versjon. Ta i bruk kreativiteten din, tenk gjennom hva som er gjennomførbart med de midlene du har til rådighet, legg en plan og brett opp ermene!

Veggene

Misliker du fargen du har på veggene? Det er enkelt å forandre på med noen strøk med maling.

Lei av kjedelige vegger? Mal dem da vel!
Foto: Adobe Stock

Ut fra erfaring, er min personlige oppfatning at så og si alt kan males. Det gjelder bare å gjøre skikkelig grunnarbeid først og å velge riktig type maling. Når det er badet som skal til pers er dette ekstra viktig. Du får kjøpt maling som er spesielt beregnet til bruk i våtrom. Den er noe dyrere enn annen maling, men også mer slitesterk, i tillegg til at den er utviklet for å avvise vann og fukt og inneholder stoffer som hindrer muggdannelse.

Selv om du kan nøye deg med å bruke våtromsmaling i de våte sonene og benytte vanlig interiørmaling i tørre soner, anbefales det å bruke våtromsmaling i hele rommet, fordi luftfuktigheten på badet ofte blir relativt høy.

Det må nevnes at malte overflater i dusjsonen aldri vil være det helt ideelle dersom det dusjes rett på veggen, og det kan neppe sees på som en varig løsning. Før eller senere vil det begynne å flasse av, men dersom du har planer om å rehabilitere badet på litt sikt, så er det en helt brukbar mellomløsning – og det sitter faktisk en god stund. Har du derimot dusjkabinett, har du mye bedre kontroll på vannet og slipper dette problemet.

Enten du har fliser eller baderomspanel, må veggene rengjøres grundig før du kan begynne å male. Og da snakker vi grundig!

Alt av skitt, fett, såpe – og kalkrester må vekk. Benytt gjerne kraftvask eller husvask beregnet på utendørsbruk til jobben. Skyll godt med rent vann til slutt og gi overflatene tid til å tørke skikkelig.

Deretter pusses flisene eller platene med fint sandpapir sånn at du får mattet dem ned og malingen får bedre feste. Tørk over med en tørr klut etterpå for å fjerne pussestøvet. Gi veggene et strøk med grunning og la denne få tid til å herde før du påfører malingen.

Dersom du er i tvil,- be om hjelp i malebutikken til å finne maling som er beregnet for våtrom og egnet til det du skal bruke den til.

Husk å alltid bruke maling som er egnet for våtrom!
Foto: Adobe Stock

Hvis du har flislagte vegger og ikke vil male i fugene, må disse maskeres før du starter på malejobben. Du kan også benytte en fugepenn. Denne er beregnet til å friske opp gamle fuger med og fins i mange ulike farger.

Gulvet

Har du lyst til å gi gulvet en overhaling også, er det en litt mer omfattende, men på ingen måte håpløs oppgave.

Hvis underlaget i utgangspunktet er i orden og ikke altfor gammelt, er det fullt mulig å legge nytt vinylbelegg oppå det gamle eller nye fliser over de eksisterende. Skal du flislegge, er du nødt til å forsikre deg om at membranet under de eksisterende flisene er hel og tett før du setter i gang. Er du det minste i tvil, – få en fagperson til å undersøke dette for deg.

Skal du legge ny vinyl over gammel, funker selve belegget som membran, men det er uansett viktig at underlaget er helt tørt, rent og aller helst rubbet før det nye legges. Det skal også påføres primer. Legging av vinylbelegg i våtrom skal forøvrig alltid utføres av fagfolk, så her må du også ta utgifter til håndverker med i betraktningen.

Dersom du har et lite bad, kan du være heldig å få tak i ny vinyl for en billig penge hvis du tar deg tid til en spørrerunde rundt til de ulike forhandlerne av gulvbelegg. Mange av disse sitter ofte igjen med rester av belegg som de selger rimelig. Bare husk at du alltid må bruke vinyl som er godkjent for bruk i våtrom på badet.

Interiøret

Det som er viktig å huske på hvis du gjør større forandringer på badet, er at alt i rommet på en måte henger sammen og at det meste er tilkoblet rør. Derfor vil det ofte medføre mye ekstra arbeid og behov for rørlegger dersom du begynner å flytte rundt eller forandre vesentlig på inventaret. Ønsker du f. eks. å erstatte et eksisterende, gulvstående toalett med et som er vegghengt, må rørene legges om og du må regne med utgifter til rørlegger. Kanskje du heller kan gi det gamle toalettet helt ny look med å investere i et fint,nytt dolokk?

Å bytte ut den gammel baderomsinnredning med en ny derimot, er noe du i mange tilfeller kan klare å fikse selv dersom du er litt handy og føler at den du har er moden for utskiftning. Men – har du egentlig behov for en ny en? Er den gamle skranglete, sliten og mett av dage – eller har du rett og slett bare gått lei av den? I såfall holder det kanskje med en runde maling her også, og muligens noen nye knotter eller håndtak for å få den til å fremstå som splitter ny igjen.

Om du må ha nye møbler til badet, kan det fort bli en relativt kostbar affære, men dersom du planlegger langsiktig og passer på å handle når det er salg, er det mange penger å spare. Og det er med baderomsmøbler som med alt annet,- de finnes i alle prisklasser. Ofte kan du også finne gode tilbud på utstillingsmodeller i forretningene, som er verdt å benytte seg av.

Ellers anbefaler jeg å ta en titt innom Finn.no hvis du er på jakt etter rimelig baderomsutstyr. Ikke bare er gjenbruk finfint både for miljøet og lommeboken din, men du kan få tak i noen skikkelig flotte kvalitetsmøbler her hvis du er heldig, og det for en slikk og ingenting!

Forøvrig er det verdt å nevne at om du bytter ut den eksisterende baderomsinnredningen din med en ny, så kan det også hende at det blir noen nye hull i veggene. Disse er det i såfall viktig å huske å tette med våtromssilikon – også selv om de blir skjult bak den nye innredningen.

Oppussing ekstra light

Når alt dette er sagt, er det slett ikke sikkert du behøver å gjøre så store forandringer i det hele tatt for å kunne nyte følelsen av et nesten nytt bad. Ofte kommer du langt med bare noen små nyinvesteringer også, – som et lekkert dusjforheng, et par grønne planter, noen fine håndklær, en kul gulvmatte eller andre småting som ikke koster stort.

Noen nye,myke, deilige, fluffy håndklær er en billig investering.
Foto: Adobe Stock

Å bytte ut armaturer og dusjhode i noe nyere og mer trendy er også en mulighet som ikke koster all verden, men som kan gjøre stor forskjell. Eller kanskje du kan investere i et nytt speil over vasken.. Det fins så utrolig mange flotte speil på markedet i dag, både med og uten integrert belysning, og det er ikke sikkert det trengs mer enn det for å gi hele rommet et løft.

Lykke til!

Categories: Oppussing, UkategorisertTags: , , , , ,

Leave a Reply

%d bloggers like this: