Hvor finner du ideer og inspirasjon?


Foto: Adobe Stock

Det er ikke til å komme fra at både undertegnede og sikkert mange andre av oss som startet vår karriere som huseiere på åttitallet, i husbankhus snekret sammen etter datidens gjeldene regler, med en relativt enkel standard og nokså begrensede valgmuligheter både når det gjaldt materialer og inventar, muligens av og til kan føle et aldri så lite snev av misunnelse når vi ser alle de mulighetene og det enorme spekteret av produkter som unge boligbyggere har å velge blant i dag.

I 1984 satt jeg i et splitter nytt hjem, der stua var tapetsert med akkurat den samme tapeten som det svigers hadde i sitt hus, de fleste gulvene var dekket av beige eller blågrå nålefilt og med et bad som var ikledd baderomspanel i beige lissom-marmor. Allerede den gangen var jeg en smule skeptisk til om jeg egentlig likte lissom-marmor noe særlig, men nå i ettertid liker jeg å trøste meg med at det ikke først og fremst var den estetiske sansen min det var noe gæærnt med, men heller det begrensede utvalget produkter vi hadde å velge mellom på den tiden, og at det uansett kunne ha vært verre. Vi kunne f.eks. ha valgt blå lissom-marmor i stedet. Eller grønn. Eller kanskje en miks av både grønt og beige… Et eller annet sånt som man fort kunne bli sjøsyk av hvis man stirret for lenge i veggen. Så beige var tross alt ikke det verste…

En av de (få) tingene som er morsomt med det å bli eldre, er å kunne dra sammenligninger mellom fortid og nåtid, å kunne flire litt av gamle bilder som synliggjør egen interiørstil år for år, og å se hvordan moter, trender og bruk av farger og materialer forandrer seg. Kort sagt å følge utviklingen og se hvordan verden går framover.

De som bygger eller pusser opp i dag, har så uendelig mange flere muligheter enn det som fantes før, og det bare øker på – år for år.

Men har det egentlig blitt enklere eller bare vanskeligere?

Å bygge nytt bad f. eks.
For hvordan skal egentlig drømmebadet ditt se ut? Skal det ha fliser? Og i såfall,- skal du velge store, små, rektangulære, kvadratiske, sekskantede – eller kanskje du skulle gå for fiskebeinsmønster?

Bad med hexagonfliser
Foto: Adobe Stock

Og skal hele rommet flislegges eller kanskje bare gulvet og veggene heller kles med baderomspanel? Eller muligens skal du velge vinyl på gulvet og ha flis på veggene? For vinylbelegg er jo ikke trøtt og kjedelig lenger det heller nå, men fins i all verdens spennende varianter – akkurat som baderomspanelene..
Og hva med innredning, dusjløsning, badekar, belysning – og armaturer? Armaturene ja,- skal de være i krom, kobber, gull, sølv, svart, hvitt – og skal finishen være blank eller matt?

tappearmatur
Når du ikke klarer helt å bestemme deg for om du foretrekker gull eller sølv…
Foto: Anne-Sofie Tjerbo

Åsså var det fargene da… For hva er mest trendy på den fronten for tiden, og vil det fortsatt være det om et par år? Hva blir finest i forhold til egne ønsker og vil egentlig fargen du har lyst til å ha på veggen matche den du har valgt på servantskapet eller vil det bli fullstendig kræsj?

Og hvordan i all verden skal du egentlig finne fram i denne jungelen av valgmuligheter?

Et selvsagt sted å starte for de aller fleste av oss er på Google. Etter at internett ble allemannseie har det åpnet seg muligheter som var totalt fraværende for 30-40 år siden. Og vi elsker det! Før i tiden var vi stort sett prisgitt det vareutvalget som fantes i de ulike forretningene i nærmiljøet, og jo lenger ute i provinsen en bodde, jo snevrere var utvalget. Nå derimot, ligger hele verden for våre føtter og det vi ikke finner på nettet – det eksisterer sannsynligvis ikke. Dessuten kan det meste av både research og shopping foretas fra sofakroken,- og enklere blir det jo ikke..

Når dette er sagt, så vil jeg imidlertid på det varmeste anbefale deg å logge deg av pc’n en stund, og ta deg tid en rundtur ut i felten – til alle de ulike spesialforretningene som fins, for å se produktene ” live”. Legg turen innom rørleggerbutikkene, maler’n, flisforretningene – eller gjerne de store byggevarehusene, der du kan finne det meste under et tak. For selv om det er aldri så enkelt og behagelig å kunne sitte hjemme i stua og avgjøre hvilken baderomsinnredning du skal gå for eller hva slags dusjløsning du vil ha, så er det ikke bestandig et bilde på skjermen forteller deg hele sannheten om en vare. I butikkene kan du selv ta og føle på produktene, kjenne på overflater og utførelser og finne ut om akkurat det servantskapet du falt for svarer til forventningene eller om det kanskje har litt vel mye slark i skuffene..

Dessuten er det i spesialforretningene du får møte de flinke fagfolkene med massevis av verdifull kunnskap på akkurat sitt område. Og du,- bruk dem! Still spørsmål om alt du lurer på, – spør og grav, utnytt kompetansen deres. Det er derfor de er der – og jeg skal vedde på at de liker det!

Mange av disse butikkene er også utstyrt med egne showrom med flotte utstillinger, der du ganske sikkert vil kunne plukke opp massevis av nye ideer i forhold til både fargevalg, kombinasjonsmuligheter og smarte løsninger.

Oppsøk et showrom eller to og få inspirasjon!
Foto: Anne-Sofie Tjerbo

Det er også verdt å nevne at ulike byggevaremesser, som f.eks. Bygg Reis Deg er arrangementer som er verdt å avlegge et besøk dersom du er på jakt etter inspirasjon og ideer til det nye badet ditt.

Armaturer på rad og rekke på Bygg Reis Deg 2019
Foto: Anne-Sofie Tjerbo

Hvor finner du hva?

Som oftest er det ikke sånn lenger at rørleggerforretningene bare selger sanitærutstyr og malebutikken bare maling. I våre dager trenger de fleste bedrifter mer enn et ben å stå på for å overleve. Derfor vil du gjerne også kunne finne et brukbart utvalg av baderomsinnredninger i flisbutikken eller et assortert utvalg av fliser hos rørlegger’n. Så hvor skal du egentlig gå for å finne det du leter etter? Det er fortsatt sånn at du finner det beste utvalget av fliser i butikker som har spesialisert seg på dette, at rørleggeren har best peiling på sanitærutstyr og at maler’n er den som best kan fortelle deg det du trenger å vite om vinylbelegg og våtromsmaling, men ellers fins det sant og si egentlig ikke noe godt fasitsvar,- annet enn kanskje – litt rundt omkring overalt. Da kan du jo også sammenligne priser og gode tilbud i samme slengen.

Helt til slutt et lurt råd: Innkjøp av de ulike produktene til badet ditt vil alltid være aller smartest å foreta gjennom de ulike håndverkerne du benytter til jobben. Da er det deres ansvar å sørge for at de holder mål, og dersom de ikke gjør det, er det også deres ansvar å fikse biffen – uten at det koster deg noe som helst!

Lykke til med drømmebadet!

Categories: UkategorisertTags: , , , , ,

Leave a Reply

%d bloggers like this: