Velkommen til baderommet 2020!


Nytt år – nytt bad?
Foto: Adobe Stock

Nytt år, nye muligheter, nye blanke ark, nye trender – og muligens til og med noen nye forsetter som du ikke her rukket å bryte enda…
Planer om nytt bad i år også kanskje?
I så fall er du ikke alene, men i godt selskap med ca. 150.000 andre, for vi nordmenn står på og pusser opp som aldri før.

Denne gangen har vi ikke bare startet på et nytt år, men på et splitter nytt tiår. I den forbindelsen tenkte jeg at det kunne være morsomt å ta et tilbakeblikk for å kikke litt på hva som egentlig har skjedd på baderomsfronten i løpet av de ti årene vi har lagt bak oss og på hva vi kan forvente oss framover.
Ti år er ikke så veldig lang tid. Sant og si går det veldig fort, men det samme gjør utviklingen, så det skal noe til å henge med i svingene. Vi presenteres for nye produkter, materialer og farger i en rivende fart, og trender og moter er i stadig endring.
Nå viser det seg riktignok at baderomstrendene beveger seg noe saktere enn andre trender, noe som utvilsomt kan være en fordel, særlig dersom du helrenoverte badet i 2010. Da vil det fortsatt ha 10-15 års forventet levetid igjen hvis det ble gjort skikkelig, og siden det å pusse opp et bad er en relativt dyr affære, vil det naturligvis være fint om det ikke har gått fullstendig ut på dato allerede før det har kommet sånn omtrent halvveis i livet.
Nettopp av den grunn kan det være lurt å tenke langsiktig når bad skal pusses opp og ikke nødvendigvis gå for det som er det kuleste kule akkurat her og nå. I det minste kan det være smart å tenke på å velge mer nøytrale farger, som hvitt, grått eller svart på vegger og gulv, så kan heller interiør og andre ting skiftes ut underveis.

Siden “manns minne” har vist seg å være relativt kort, i hvert fall i mitt tilfelle, prøvde jeg å google meg tilbake til 2010 for å friske opp hukommelsen i forhold til hvordan et tidsriktig bad skulle se ut den gangen. I den forbindelsen kom jeg over et debattforum hvor en familie som skulle pusse opp badet hadde lyst til å velge litt store fliser, men var sterkt i tvil om hvorvidt dette kunne vise seg å bli “så 2010” i løpet av få år. Vel, i dag vet vi at det ikke var noen nevneverdig grunn til bekymring for akkurat det, siden flisene i etterkant bare skulle komme til å vokse seg større og større.
Nå skulle det riktignok vise seg at selv om den nye flistrenden raskt ble populær blant folk flest, så ble den ikke like godt mottatt av alle. Den økende bruken av store fliser skapte brått endel mer hodebry for murerne som møtte nye utfordringer – og kanskje av og til veggen, i sin streben etter å få til tilstrekkelig og riktig fall på baderomsgulvet med storformat-fliser. Pr. i dag fins det imidlertid smarte og gode løsninger på problematikken, og dyktige fagfolk som planlegger jobben skikkelig på forhånd og som vet hva de holder på med, bør kunne ta dette på strak arm.
Forøvrig er utvalget og mulighetene i dag større og mer spennende enn noensinne, uansett hvilken størrelse, fasong, farger eller mønstre du ønsker å ha på flisene dine.

2010 var også året da omsetningen av baderomspaneler skulle vise seg å øke radikalt. Selv om disse platene på ingen måte var noe nytt fenomen, men allerede hadde vært på markedet i flere år, fikk de et skikkelig oppsving akkurat på denne tiden. Mye av grunnen til dette vil jeg tro må ha vært at produsentene begynte å lage plater som så ut som fliser. I tillegg til at de var et rimeligere alternativ til tradisjonelle fliser, var de også enkle å montere og hadde innebygd membran. I 2010 var det forøvrig bare to produsenter som kunne skilte med SINTEF-godkjente baderomspaneler her i landet. I dag er det mange, og disse panelene er fortsatt et fullgodt og smart alternativ for deg som ikke har lyst til å flislegge veggene.

Farger
Noe av det som kanskje speiler de ulike tidsepokene boligene våre går gjennom mer enn noe annet, er de fargene vi velger å omgi oss med. Etter en lang periode der hvitt og atter hvitt var den dominerende trenden, kom fargene gradvis tilbake i løpet av tiåret vi har lagt bak oss – også på badet. Sant og si kom det veldig mye farge etterhvert,- ikke nødvendigvis så sterke og klare, men det grå ble gradvis mørkere og de andre fargene mer støvete ettersom tiden gikk.
I 2020 ser det imidlertid ut til at vi er i ferd med å gå mot lysere tider igjen.
I disse miljø-tider er “eco-friendly” og “natur” viktige stikkord. Med nøytrale farger som beige, brunt, krem, hvitt eller ulike grønne nyanser er du helt innafor – skal vi tro de som har peiling. Bruk av treverk, naturmaterialer og grønne planter er også en sikker vinner. Lunt og koselig skal det være.

Baderomsinnredning fra Linn Bad
Foto: Linn Bad

Innredning
Allerede for ti år siden hadde det begynt å bli vanlig med en enklere utforming på baderomsmøblene enn før, og dette er noe som har kommet mer og mer. Tar du deg en tur rundt til de ulike forhandlerne av baderomsmøbler i dag, vil du ikke lenger finne mange innredninger med profilerte lister og andre støvsamlende krinkelkroker, men derimot en overvekt av baderomsmøbler med glatte, enkle, rene linjer. Og det er mye snasent å velge i,- i alle størrelser, farger og prisklasser. På vegne av alle oss som ikke syns at støvtørking er spesielt morsomt, håper og tror jeg at dette er en trend som vil fortsette i mange, mange år til!
Men til deg som kanskje drømmer om et bad i viktoriansk stil, med badekar på løveføtter, snirkler og krusseduller både hist og pist,- det fins nok av godsaker for deg også der ute!

Sånn omtrent i 2010 gjorde også den frittstående servanten, eller bollevasken om du vil, sin entre på baderomsmarkedet, og i dag er den mer populær enn noensinne. Aller helst skal den være rund eller oval og i et tynt materiale.

Tidsriktig bollevask
Foto: Anne-Sofie Tjerbo

Detaljene
Der vi for bare noen få år siden var mest opptatt av de større tingene, som vegger, gulv og interiør, har vi blitt stadig mer bevisst på betydningen av de små tingene også.
Mens sluket før stort sett bare var en rund eller firkantet rist i gulvet der vannet rant ut, og ikke noe vi engasjerte oss nevneverdig i så sant det ikke tetnet, har det skjedd mye på dette området de seneste årene. Designsluk er i dag et velkjent begrep for de fleste, og i det senere har vi funnet ut at vi ikke lenger bare må forholde oss til om sluket holder vannet unna, men også om vi skal gå for det tradisjonelle eller heller velge et hjørnesluk, et veggsluk – eller muligens en slukrenne med selvvalgt tekst, når vi pusser opp på badet.
Også på armaturfronten har det skjedd mye spennende de seneste årene. Der vi før stort sett hadde blandebatterier og kraner i blank krom, kan vi nå velge i et utall av materialer og utførelser.
Særlig svart er veldig i skuddet nå, og dette er noe du også finner igjen i innramming av dusjvegger og i andre detaljer.

dusjhjørne med svart innramming
Foto: Anne-Sofie Tjerbo


Bruken av speil på badene våre har også gått gjennom en rennesanse i løpet av det siste tiåret. De tradisjonelle speilskapene over vasken er i ferd med å bli danket ut til fordel for “bare” speil. Akkurat nå skal disse aller helst være runde og ha integrert lys med regulerbar lysstyrke.

Trender kommer og trender går, nye produkter, materialer, former og fargekombinasjoner ser dagens lys under hendene til dyktige designere world wide hele tiden. Det skal bli spennende å se hvor det nye tiåret vil føre oss hen, og til å finne ut hva som vil være “så 2020” på badene våre om ti år!

Godt nytt år!


Categories: UkategorisertTags: , , , ,

Leave a Reply

%d bloggers like this: