Håndverker’n – supermann eller slabbedask?


Foto: Adobe Stock

Har du opplevd å sitte hjemme og vente på en håndverker som ikke har dukket opp til avtalt tid – eller ikke i det hele tatt – i allefall ikke den dagen..? Kanskje har du tatt deg fri fra jobben eller avlyst avtaler for å kunne være til stede når vedkommende innfinner seg, men du venter og venter… og venter…

Det er kanskje en mager trøst, men du er i så fall ikke alene om det.

For nettopp det som ergrer folk flest aller mest med håndverkere er at det later til at de ikke har noen forståelse for punktlighet eller tid – i hvert fall ikke for din.

Og andre små og store frustrasjoner følger hakk i hæl,- som at de labber ut og inn av huset ditt med møkkete sko, at de ikke rydder opp etter seg når jobben er gjort, at de prater kontinuerlig i telefonen, bruker uforholdsmessig lang tid på tilsynelatende enkle oppgaver eller stadig stikker avgårde midt i arbeidstiden for å hente en eller annen duppeditt som de mangler. Mens takstameteret går…

Det er i det hele tatt mange ting vi har lett for å ergre oss over i forhold til håndverkere, for midt i travle oppussingsprosjekter hvor alt helst skulle vært ferdig i går og aller helst uten å sprenge budsjettet, er det fort gjort å bli litt oppgitt dersom ting ikke går helt etter planen – og av og til er det kanskje greit å ha noen å gi skylden for det også…

Men hva bør vi egentlig kunne forvente oss av håndverker’n?

Vi kan starte med punktligheten. Det er ikke bestandig like enkelt å beregne hvor lang tid en jobb tar, for ofte kan det dukke opp ting underveis som gjør at forsinkelser oppstår. Det er heller ikke bestandig det er håndverkeren selv som har avtalt oppmøtetidspunktet med deg, men kanskje noen andre i bedriften – og kommunikasjonssvikt forekommer. Noen ganger skyldes det imidlertid helt sikkert også bare rett og slett en treg start på dagen eller litt for mange kaffepauser.. Uansett burde det være en enkel sak å ta en telefon til kunden for å melde fra om eventuelle forsinkelser . Ferdig snakka!

Når det kommer til tidsbruk, så er det ikke nødvendigvis alt som er like fort gjort som det kanskje kan virke for en ufaglært. Det som kan se ut som en kjapp, liten fillejobb for deg er ikke nødvendigvis det for den som skal utføre den. Det er ikke alt arbeid som syns engang, men som kan ta mye tid likevel. Dersom jobben viser seg å bli betydelig større og dyrere enn først antatt, skal imidlertid håndverkeren drøfte dette med deg på forhånd.

Å rydde opp etter seg burde være en selvfølge, men ordenssansen blant håndverkere kan variere ganske mye. Mange er flinke, og noen er det ikke, – men hvorfor ikke bare forsøke med å gi de sistnevnte en liten påminnelse. Det enkle er ofte det beste, og noen ganger funker det.

Å tørke av seg på beina før man går inn i andres hjem er også normal folkeskikk, men å ta av og på seg skoene hver gang man går ut og inn kan bli veldig tidkrevende hvis arbeidet er av en sånn art at håndverker’n må ut og inn utallige runder i løpet av dagen, så med mindre du som huseier setter foten hardt ned, syns jeg det må være greit å la dem få beholde fottøyet på. Vær også oppmerksom på at enkelte bedrifter krever at de ansatte bruker vernesko i arbeidet.

En ting er håndverkere som tar litt lett på dette med punktlighet og orden,- en helt annen sak er diverse håpløse aktører i bransjen som i verste fall gjør mer skade enn nytte for seg. Vi hører om dem stadig vekk, – det samme gjør Forbrukerrådet.

Når det kommer til håndverkstjenester så er det nå engang sånn at usannsynlig billig arbeidskraft av den ikke helt stuerene sorten, (og nå snakker jeg ikke om de som labber inn med skoene på), fort kan bli fryktelig mye dyrere enn først antatt. Derfor er det en veldig god investering å bruke tid på å finne fram til seriøse bedrifter med kompetanse til å utføre jobben riktig og ordentlig.

Sjekk i Brønnøysundregisteret om firmaet er godkjent bedrift, om de har et kontor, telefonnr., epostadresse, org.nr. og MVA-nr. Dette har alle seriøse bedrifter.

Dersom du klikker deg inn på kompetansesjekk.no, som er et samarbeid mellom DiBK, Mesterbrev og FFV, vil du finne en oversikt over alle bedrifter som har sentral godkjenning, mesterbrev og/ eller er godkjent våtromsbedrift.

Skriv kontrakt. En skriftlig kontrakt før arbeidet starter gir deg mer å slå i bordet med dersom ting slår krøll på seg. Hos forbrukerrådet.no får du tak i standardkontrakter som egner seg til dette formålet. Disse er gratis.

Skaff deg referanser via nettet, fra venner, bekjente ol.

Hvis det er en større jobb som skal gjøres, kan det være smart å hente inn tilbud fra flere bedrifter, for å få en indikasjon på hvilken pris du må beregne å gi for jobben. Anbudet bør minimum inneholde oppdragsbeskrivelse og tidsramme, men kan med fordel gjøres mer detaljert.

Dersom det er bad eller våtrom som skal pusses opp, bør du i tillegg forsikre deg om at firmaet du overlater jobben til er godkjent våtromsbedrift. Oversikt over disse finner du her: ffv.no

Hvis du følger disse rådene, så har i hvert fall du gjort det du kan for egen del for å sikre at jobben du ønsker utført blir gjort på en god og tilfredsstillende måte – selv om det ikke nødvendigvis gir noen helgardering mot et og annet lite irritasjonsmoment i ny og ne…

Categories: UkategorisertTags: , , ,

Leave a Reply

%d bloggers like this: