Resirkulering av gammelt baderom-skrot


Omtrent 1,90 mill. tonn av avfallet som produseres her i landet årlig, kommer fra bygg og anleggsbransjen. Dersom du noen gang har revet ut et gammelt bad for å bygge deg et nytt, så syns du kanskje ikke dette høres hverken så rart eller så mye ut, for det blir skikkelig mye skrot av å rive et baderom. Og ikke nok med det,- det blir også utrolig mange ulike variasjoner over temaet avfall.

Selv et relativt lite bad kan brått finne på å inneholde både betong, tegl, porselen, glass, gips, treverk, plast, metall, isolasjon, vinyl og elektrisk avfall ++. Og alt dette skal taes hånd om på en forsvarlig måte, enten du velger å sortere og levere det på miljøstasjonen selv, eller foretrekker å la håndverkerne du har satt på jobben ta seg av ryddejobben.

Men hva skjer egentlig med det gamle ruklet du hiver ut etter at det er behørlig sortert og ekspedert dit det skal være?

Det varierer.

Av alt byggavfall som leveres inn, er det ca. 55 prosent som materialgjenvinnes, mens resten deponeres eller brukes til energigjenvinning. For det er ikke alt som egner seg for eller lønner seg å gjenvinne. Noen produkter inneholder skadelige stoffer og må “taes hånd om på en forsvarlig måte”, mens andre ting igjen kan brennes og bli til ny energi. Og det er materialer som rett og slett har utspilt sin rolle, – slik som fliser, mur og betong, som derfor stort sett knuses og brukes til fyllmasse. Det samme gjelder for sanitærutstyr av porselen, som servanter og toaletter.

Glass og plast derimot, resirkuleres og blir til noe nytt, og alt av metall kan gjenvinnes i det uendelige. Så de gamle rørene dine har egentlig evig liv, sammen med både badekaret av stål og andre metallelementer, og brukes til å lage helt nye ting, som metallemballasje, spiker, sykler – eller deler til flyet som frakter deg på ferie. Om ikke annet så kan jo det være godt å tenke litt på hvis flyskammen plutselig skulle finne på å ta deg deg midt mellom OSL Gardermoen og Gran Canaria…

Når dette er sagt har vi også dem som velger å gå sine helt egne veier, tar resirkuleringen i egne hender og finner mer kreative bruksområder for avlagt sanitærutstyr enn å bare la det havne i det store sluket…

Sånn som Sintef Community, som i ekte redneck-stil har bygget seg opp en aldri så liten flåte, mekket sammen av gamle badekar, ventilasjonsrør og et ukjent antall meter gaffatape..

alternativ bruk av gamle badekar
Klar for The Small Ships races…? Husk flytevest!
Foto: Anne-Sofie Tjerbo

…og som har sin egen oppfatning av begrepet “blomsterpotte”.

alternativ blomsterpotte
Kreativiteten gror hos Sintef Community.
Foto: Anne-Sofie Tjerbo

Vi har også massevis av bønder her i landet som har behov for drikkekar til dyrene sine og ser nytteverdien i et avlagt badekar. Kjenner du en bonde som driver med beitedyr, så kan du jo spørre om han/hun trenger ditt hvis du skal hive det ut likevel.

gjenbruk av gammelt badekar
Fra badekar til drikkekar..
Foto: Anne-Sofie Tjerbo
kuer
Trivelige firbente naboer
Foto: Anne-Sofie Tjerbo

Og tro det eller ei, av og til kan det faktisk gjøres vakkert,- som med denne gamle utslagsvasken jeg fant på en vegg i Røros…

gammel utslagsvask som blomsterpotte
Vakkert gjenbruk av gammel utslagsvask.
Foto: Anne-Sofie Tjerbo


Hvordan du velger å avslutte forholdet til de kasserte toalett- klenodiene dine, er selvsagt helt opp til deg, så lenge søpla havner på riktig sted. Selv tror jeg jammen jeg ville gått for et båtbyggerkurs hos Sintef Community….

Categories: UkategorisertTags: , , , ,

Leave a Reply

%d bloggers like this: