Hytteliv med kattevask og utedass


Det er jammen vanskeligere å skrive blogg i ferien enn jeg hadde trodd det skulle være. Selv om hjemmekontoret ikke er større enn at det kan pakkes ned i en sekk og bli med dit jeg til enhver tid befinner meg, så er det ikke nødvendigvis like enkelt å få hodet til å følge med i svingene når man stadig beveger seg fra sted til sted, alle hverdagsrutinene forskyves, nye spennende opplevelser står i kø hver dag og tiden bare går altfor fort. Det er ikke til å komme fra at både ferieliv og tidvis variable nettforhold gjør noe med konsentrasjonen og arbeidsevnen…

Og så kom sommervarmen og alle varmerekordene..

Så vi rømte til fjells noen dager vi,- ikke for å komme bort fra varmen, men nettopp for å kunne nyte det fine været på hytta.

Valdres
Valdres i toppform. Foto: Anne-Sofie Tjerbo

For i likhet med store deler av resten av befolkningen, elsker vi å være på hytta, og særlig når sola skinner, så vi kan kose oss med andre aktiviteter enn å spille enda en runde med yatzy.

I følge SSB som har oversikt over det meste, fins det tilsammen 434809 hytter og fritidsboliger her i landet, og det sier vel endel om oss nordmenn. Vi slår faktisk både svenskene, danskene og de fleste andre når det kommer til å være i besittelse av fritidseiendommer. Og vi bruker dem flittig, både vinter og sommer. For det er ingenting som er som påskeferie i fjellheimen med appelsiner, kvikklunch og skiføre, eller late, solfylte sommerdager i skjærgården. Mange, i allefall hytteeiere, vil nok si at hyttelivet er en del av selve den norske folkesjela.

Hvordan vi ønsker å tilbringe oppholdet vårt der, varierer imidlertid fra person til person. De aller fleste hyttene som settes opp i dag, er forsynt med strøm og innlagt vann, og mens en stor andel av befolkningen mener at det er gull verdt med både oppvaskmaskin, vaskemaskin, dusj og toalett med vask, spyl og føn, også på hytta, er det fortsatt mange som også trives best mellom gamle tømmervegger, med stearinslys, vedkomfyr ,vann fra bekken og utedo.

Og så er det andre igjen da, som oss, som syns det er helt greit å ha det litt sånn midt i mellom,- med de gamle tømmerveggene, vedovnen og vannbæringen inntakt, men samtidig med en velfungerende snurredass i bekvemme omgivelser, komfyr, kjøleskap og strømstyring hjemmefra, sånn at hytta er ferdig oppvarmet før vi ankommer på kalde dager. Det er ok å leve et enkelt liv for noen dager, men det trenger jo ikke å gjøre direkte vondt heller.

utedo
Noen vil ha det slik…
Foto: Anne-Sofie Tjerbo
snurredass
…. mens andre vil ha det sånn. Enkel standard, men godt og varmt på kalde dager… Og luktfri…
Foto: Anne-Sofie Tjerbo

Valdres
… og med upåklagelig utsikt til nok en strålende dag.
Foto: Anne-Sofie Tjerbo

For en hytteier uten innlagt vann, er lykken på jord å ha en brønn eller et naturlig oppkomme på tomta, hvor det kontinuerlig trykkes friskt, rent vann opp av jorda…

vann fra brønnen
… og for andre igjen er det lykken på jord at det er hytteeieren selv som bærer inn vannbøttene…
Foto: Anne-Sofie Tjerbo

Med mindre man er en ekte villmarkens sønn – eller datter, med sans for etterhvert veldig naturlige kroppslukter, vil man i løpet av et lengre opphold på en hytte uten dusjmuligheter, garantert føle trang til noe mer enn en enkel kattevask i ny og ne, og hva gjør man da? Jo, det er da du finner fram den etterhvert aldrende “hyttedusjen”, leter fram en rull med gaffatape for å tette alle mulige lekkasjer og rigger hele greia opp i sola noen timer før du nyter en velgjørende runde i nesten helt lunkent vann.

Skikkelig lekkasjesikring er viktig.
Foto: Anne-Sofie Tjerbo
hyttedusj
Ren nytelse selv om vanntrykket er så som så. Og man trenger ikke å tenke på fall mot sluk engang…
Foto: Anne-Sofie Tjerbo

Et annet og enda bedre alternativ på varme sommerdager er selvsagt å ta’n “in natura”…

naturlig dusj
Helt naturlig – og bare bittelittegranne kaldt..
Foto: Anne-Sofie Tjerbo

Hva vi ønsker oss av livet på hytta er og vil alltid være individuelt, men det overordnede målet for alle er vel ganske enkelt å ha sitt helt eget sted hvor man virkelig kan senke skuldrene, nyte det gode liv og kose seg, enten det foregår ved sjøen eller på fjellet, i sus og dus eller i enkle kår.

valdresnatur
Sommerkveld i Valdres. Foto: Anne-Sofie Tjerbo

Og på skikkelig fine dager – er det egentlig veldig enkelt!

solbading
Foto: Anne-Sofie Tjerbo

Fortsatt riktig god sommer!

Categories: UkategorisertTags: , , , ,

Leave a Reply

%d bloggers like this: